Παρασκευή 22.11.2024
More

    Φορολογικές δηλώσεις: Στο 30% το όριο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

    Με το παλιό σύστημα αναμένεται να υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η μείωση φόρου, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο.  

    Οι ηλεκτρονικές αγορές λόγω του κορωνοϊού και των κλεισμένων καταστημάτων έχουν υπερκαλύψει το απαιτούμενο όριο του 30% για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

    Σύμφωνα με το καθεστώς που ήδη ισχύει, ο φορολογούμενος απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών (οι οποίες αναγράφονται στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών» του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος), οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    Αυτά είναι οι χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες -prepaid cards ή μέσω λογαριασμού πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet, κλπ.).

    Το ελάχιστο ποσό των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός του, υπολογίζεται με βάση την παρακάτω κλίμακα:

    Ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το ποσοστό των πολιτών που συναλλάσσονται από κάποιες φορές την εβδομάδα έως σχεδόν κάθε μέρα ηλεκτρονικά με το Δημόσιο και τις τράπεζες ανέρχεται στο 37%.

    Ποσοστό της τάξης του 38% απαντά ότι κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές κάποιες φορές τον μήνα.

    Παράλληλα, λόγω των περιοριστικών μέτρων, μειωμένο είναι το ποσοστό των καταναλωτών, που επισκέπτονται τακτικά καταστήματα της περιοχής τους (τροφίμων, φαρμακεία, περίπτερα) για την αγορά διαφόρων ειδών και πλέον, διαμορφώνεται στο 52% από 71%, που ήταν πριν από την κρίση.

    Συζυγικές δαπάνες

    Το ποσό των δαπανών δηλώνεται από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος του συμφώνου συμβίωσης, ατομικά.

    Ωστόσο, σε περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιοδήποτε από τα δύο μέλη του ζευγαριού, τότε το πλεονάζον ποσό μπορεί κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στο άλλο μέλος για κάλυψη ενδεχομένως του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών.

    Παράλληλα, στην κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος όταν ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού πραγματοποιεί δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, αλλά δεν δικαιούται την προβλεπόμενη μείωση φόρου, το ποσό των δαπανών μπορεί κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών.

    Στην περίπτωση που δεν καλύπτεται όμως το όριο των δαπανών, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, με συντελεστή 22%.

    Μέχρι 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής Οι δηλώσεις αφορούν τα εισοδήματα του 2019 και η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 30 Ιουνίου. Η ΑΑΔΕ υπενθύμισε ότι τα βήματα για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι τα εξής:

    • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
    • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
    • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
    • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
    • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
    • Υποβάλω τη δήλωση.
    • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

     

     

     

    Με πληροφορίες από το iefimerida

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ