Ερώτηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τα χιλιάδες κενά στην Ειδική Αγωγή
Τις ελλείψεις που καταγράφονται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση αναδεικνύουν με κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς: Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οζγκιούρ Φερχάτ και Θεανώ Φωτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), τα κενά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά:
• 4.661 κενά στην Παράλληλη Στήριξη,
• 666 κενά στην Ειδική Αγωγή.
Αυτή η εικόνα υποστελέχωσης αποτυπώνεται και στην πράξη. Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται σε Πειραιά (862), Ανατολική Αττική (817), Αθήνα Α’ (807), Ηράκλειο (622), Αχαΐα (460) και Κυκλάδες (318). Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου – από τα 20 παιδιά που δικαιούνται Παράλληλη Στήριξη, τοποθετήθηκαν μόλις 5 εκπαιδευτικοί. Η κατάσταση αυτή υπονομεύει την ομαλή λειτουργία των σχολείων και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Οι βουλευτές τονίζουν ότι η Ειδική Αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως δευτερεύουσα προτεραιότητα, αλλά ως οργανικό και αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης. Η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στο σχολείο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.
Με την ερώτησή τους, ζητούν από την Υπουργό Παιδείας να απαντήσει:
• ποιος είναι ο ακριβής αριθμός κενών στην Ειδική Αγωγή ανά Περιφέρεια και Δήμο,
• ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για την πλήρη κάλυψη των κενών εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς,
• πόσοι αναπληρωτές και πόσοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη τοποθετηθεί, πόσοι παραμένουν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των επόμενων φάσεων προσλήψεων;
• ποια κονδύλια έχουν δεσμευθεί για την Ειδική Αγωγή σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.
Η Νέα Αριστερά απαιτεί την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, για να διασφαλιστεί η ισότιμη εκπαίδευση όλων των παιδιών.