Τρίτη 20.01.2026
More

    Άλλα το ΥΠΕΘΑ, άλλα το ΥΠΕΝ για τον Γράμμο

    Εξαιρετικά επιεικής μπορεί να χαρακτηριστεί ο τίτλος της «αδύναμης επιχειρηματολογίας» για όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθαν. Δαβάκης

    Εξαιρετικά επιεικής μπορεί να χαρακτηριστεί ο τίτλος της «αδύναμης επιχειρηματολογίας» για όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθαν. Δαβάκης, στην απάντησή του στη Βουλή σε Ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Έξαρχου για τη διάνοιξη του δρόμου στο Γράμμο από την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και από τις Ένοπλες Δυνάμεις με μηχανήματα του Στρατού από την πλευρά της Καστοριάς.

    Ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες επιβλήθηκε με το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, πρόστιμο στην Περιφέρεια Ηπείρου συνολικού ύψους 14.000 ευρώ αλλά και την υποχρεώνει να προχωρήσει σε πλάνο διόρθωσης ενεργειών, επιβεβαιώνοντας πως δεν είχε λάβει καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση, το υπ. Εθνικής Άμυνας μπαίνει μπροστά σε αυτή την περίπτωση αφενός για να καλύψει τις δικές του ενέργειες από την πλευρά της Καστοριάς και αφετέρου να παρέχει κάλυψη στις αντίστοιχες ενέργειες από την Περιφέρεια Ηπείρου.

    Στην ερώτησή του ο κ. Έξαρχος τόνισε ότι παρά το σάλο που προκλήθηκε από την πρώτη στιγμή, αλλά ακόμη και παρότι έχει επιβεβαιωθεί πως δεν δόθηκε καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για μία μεγάλη επέμβαση σε περιοχή Natura, μηχανήματα βρίσκονται ακόμη και σήμερα στην περιοχή, χωρίς να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από καμία πλευρά για τους λόγους που έγιναν οι εργασίες και το σκοπό που αυτές υπηρετούν.

    Ο κ. Δαβάκης επικαλέστηκε τρεις λόγους για την παρέμβαση στο Γράμμο, ο πρώτος εκ των οποίων πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας καθώς γίνεται αναφορά σε έλεγχο της στρατιωτικής υπηρεσίας για ενδεχόμενη ύπαρξη «μη διαταραγμένων πυρομαχικών», εννοώντας προφανώς πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί από την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου.

    Ο δεύτερος λόγος που επικαλέστηκε ο κ. Δαβάκης ήταν η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που ανταποκρίνεται σε κοινωνικές ανάγκες της περιοχής και παράλληλα έκανε αναφορά στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της περιοχής που έχει χρέος η Πολιτεία να το προστατέψει. Ο τρίτος λόγος που επικαλέστηκε ο κ. Δαβάκης ήταν η ανάγκη διασύνδεσης των επιμεθόριων φυλακίων, αποκρύπτοντας ωστόσο ότι το τελευταίο φυλάκιο που ανήκε στο Τάγμα της Κόνιτσας και το οποίο λειτουργούσε στο Πληκάτι, έβαλε λουκέτο, ακολουθώντας την ίδια πορεία με αυτήν των άλλων φυλακίων στην περιοχή όπως στην Αετομηλίτσα, στον Αμάραντο, στους Χιονιάδες και αλλού.

    Παρότι ο κ. Έξαρχος του επεσήμανε τις πρόσφατες εξελίξεις με το κλείσιμο των φυλακίων, ο υφυπουργός προσπέρασε τη συγκεκριμένη αναφορά χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο…

    Η περιβαλλοντική διάσταση

    Αναφερόμενος επιπλέον στο θεσμικό πλαίσιο ο κ. Δαβάκης επεσήμανε πως το έργο υλοποιήθηκε με βάση το Π.Δ 430/1983 που αφορά σε έργα αμυντικής φύσεως, και πρόσθεσε πως υπάρχει το άρθρο 76 του Δασικού Κώδικα με βάση το οποίο έργα που γίνονται σε οριζόμενες ως αμυντικές περιοχές τελούν υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα του υπ. Εθν. Άμυνας.

    Σχετικά με την περιβαλλοντική διάσταση ο κ. Δαβάκης υποστήριξε πως υπήρξε ενημέρωση του ΟΦΥΠΕΚΑ για την πρόθεση ολοκλήρωσης των εργασιών, χωρίς να διατυπωθούν αντιρρήσεις. Ο κ. Έξαρχος επανήλθε, υπενθυμίζοντας πως ακριβώς για όλες αυτές τις παρεμβάσεις οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τον Δαβάκη να μην απαντά καν σε αυτή την παράμετρο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι οι απαντήσεις είναι ανεπαρκείς και πως όσο αυτό το θολό τοπίο παραμένει, τόσο ενισχύεται η φημολογία και παραφιλολογία, για την εξυπηρέτηση άλλων σχεδιασμών που σχετίζονται με παραστρατιωτικές ή εκκλησιαστικές οργανώσεις ή ακόμη και με αξιοποίηση τουριστικών σκοπιμοτήτων.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ» 20-1-2026

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ