Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντείνει τους ελέγχους για τις επιχειρήσεις που υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα συστήματα POS και IRIS, αλλά δεν τα έχουν διασυνδέσει με τα ηλεκτρονικά της συστήματα. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται και για τις εταιρείες που παρέχουν ή υποστηρίζουν τα απαραίτητα λογισμικά.
Τα πρόστιμα φτάνουν τα 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και τα 20.000 ευρώ για αυτές με διπλογραφικά, ενώ για τους προμηθευτές λογισμικού οι κυρώσεις μπορεί να φτάσουν έως και στην ανάκληση άδειας λειτουργίας. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους μπορούν να επωφεληθούν από μείωση του προστίμου κατά 50%.
Η αύξηση, από τις 15 Ιανουαρίου, του ημερήσιου ορίου συναλλαγών μέσω του συστήματος IRIS από 500 σε 1.000 ευρώ έχει θέσει σε εγρήγορση τον ελεγκτικό μηχανισμό, με στόχο να εντοπιστούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το IRIS.
Στόχος των ελέγχων είναι η πλήρης καταγραφή των συναλλαγών και η μείωση της φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε 24ωρη βάση και θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στα εξής:
- Επιβεβαίωση ότι η επιχείρηση διαθέτει νόμιμο και δηλωμένο ΦΗΜ, συμβατό με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Οικονομικών. Η μη δήλωση ή η χρήση μη συμβατού μηχανισμού θεωρείται σοβαρή παράβαση.
- Έλεγχος ότι τα POS επικοινωνούν κανονικά με τις ταμειακές μηχανές, ώστε κάθε πληρωμή με κάρτα να καταγράφεται σωστά στην απόδειξη. Η έλλειψη σύνδεσης αποτελεί παράβαση που επισύρει υψηλά πρόστιμα.
- Διασφάλιση ότι οι συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω POS εμφανίζονται αυτόματα στον ΦΗΜ και στο myDATA, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια των εσόδων.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και σε περιπτώσεις παράκαμψης του συστήματος ή σε «μαύρα» POS, τα οποία λειτουργούν αποσυνδεδεμένα από τις ταμειακές μηχανές και θεωρούνται σοβαρή φορολογική παραβίαση. Τέτοιες πρακτικές αντιμετωπίζονται με αυστηρές κυρώσεις.









