Στον στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής διπλωματίας για τη διατήρηση ενός σταθερού και θεσμικού διαλόγου με την Τουρκία εντάσσεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ΕΡΤnews.
Ο κ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου θα ενημερώσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο ηγετών.
«Υπεραξία» η αναφορά στο διεθνές Δίκαιο
Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «τεράστια υπεραξία» την αναφορά του Τούρκου Προέδρου στο διεθνές Δίκαιο ως βάση επίλυσης των διαφορών, επισημαίνοντας ότι, παρά τα σύνθετα και διαχρονικά ζητήματα που παραμένουν, έχουν γίνει βήματα βελτίωσης των διμερών σχέσεων και της καλής γειτονίας.
Η ελληνική πλευρά, όπως σημείωσε, επιδιώκει μια «κανονική σχέση» με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας τη γεωγραφική πραγματικότητα και τη σημασία της αποκλιμάκωσης σε ένα ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον. «Σε μια σύνθετη κατάσταση, κάθε ένταση πρέπει να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία», τόνισε.
Εμπόριο, μετανάστευση, πολιτική προστασία
Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα της ατζέντας, μεταξύ των οποίων το εμπόριο, η μετανάστευση, η πολιτική προστασία και ο πολιτισμός. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να αποφεύγονται κρίσεις.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια: από 860.000 το 2015 σε περίπου 21.000 σήμερα, καταγράφοντας – όπως ανέφερε – μείωση 60% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο επίκεντρο – Εκτός διαλόγου ζητήματα κυριαρχίας
Για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η ελληνική θέση αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση αυτών των θαλάσσιων ζωνών, ενώ θέματα κυριαρχίας δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Κάθε συζήτηση, όπως είπε, πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Παρά το θετικό κλίμα, εκτίμησε ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η συνθήκη για ένα «επόμενο βήμα» στην πορεία του διαλόγου.
Μείωση παραβιάσεων στο Αιγαίο
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημαντική μείωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια καταγράφονταν έως και 30 παραβιάσεις ημερησίως, με αυξημένο κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Σήμερα, όπως ανέφερε, οι παραβιάσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί, «χωρίς καμία έκπτωση ή θυσία».
Χωρίς διαμεσολάβηση τρίτων
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο αμερικανικής διαμεσολάβησης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η βούληση των δύο χωρών είναι τα ζητήματα να επιλύονται διμερώς. «Τα όποια θέματά μας θα τα λύνουμε μόνοι μας», υπογράμμισε.
Κλείνοντας, επανέλαβε ότι ο διάλογος αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, τονίζοντας πως η ανάγκη αποκλιμάκωσης απειλών και εντάσεων είναι διαρκής και ουσιαστική.








