Κατά τις περιόδους ξηρασίας, τα αργιλώδη εδάφη συρρικνώνονται, αποδυναμώνοντας τα θεμέλια των κτιρίων
Περισσότερα από 12 εκατομμύρια ακίνητα στη Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρούς κινδύνους, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας εντείνει ένα λιγότερο γνωστό αλλά ιδιαίτερα καταστροφικό φαινόμενο.
Σπασμένοι σωλήνες, παραμορφωμένες πόρτες και παράθυρα και μεγάλες ρωγμές στους τοίχους είναι μερικές από τις συνέπειες που προκαλεί το φαινόμενο της συστολής-διόγκωσης των αργίλων (Retrait-Gonflement des Argiles – RGA), το οποίο επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, περισσότερο από το 50% της ηπειρωτικής χώρας βρίσκεται πλέον σε μέτριο ή υψηλό κίνδυνο, ιδιαίτερα σε κατοικίες που έχουν κατασκευαστεί με τσιμεντόλιθους από τη δεκαετία του 1970 και μετά.
Γιατί «συρρικνώνονται» και «φουσκώνουν» τα σπίτια;
Κατά τις περιόδους ξηρασίας, τα αργιλώδη εδάφη συρρικνώνονται, αποδυναμώνοντας τα θεμέλια των κτιρίων. Όταν ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις, το έδαφος απορροφά νερό και διογκώνεται.
Αυτή η συνεχής εναλλαγή ξηρών και υγρών περιόδων φθείρει σταδιακά το υπέδαφος και τα θεμέλια, με αποτέλεσμα δομικές βλάβες. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από παράγοντες όπως η κακή αποστράγγιση και οι ρίζες δέντρων που βρίσκονται κοντά σε σπίτια.
«Το φαινόμενο επηρεάζει το 54% των μονοκατοικιών στη Γαλλία», αναφέρει εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης. Το οικονομικό κόστος είναι επίσης τεράστιο καθώς κατά μέσο όρο, οι αποζημιώσεις μέσω του συστήματος φυσικών καταστροφών φτάνουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Οι περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις Αλλιέ, Ντορντόν, Ζερς, Ιντρ και Ταρν, με περίπου 3 εκατομμύρια κατοικίες να χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου».
Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση
Η υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύει το φαινόμενο, καθώς αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση τόσο των καυσώνων όσο και των έντονων βροχοπτώσεων.
Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1°C, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία, γεγονός που οδηγεί σε πιο ισχυρές βροχές.
Το 2025, η Γαλλία βίωσε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στην ιστορία της, με θερμοκρασίες που έφτασαν έως και τους 43,4°C. Έρευνα από το Imperial College London και το London School of Hygiene and Tropical Medicine εκτίμησε ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για το 68% των περίπου 24.400 θανάτων λόγω ζέστης εκείνο το καλοκαίρι, εκ των οποίων 1.444 καταγράφηκαν στη Γαλλία.
Την ίδια χρονιά, η χώρα βίωσε και μία από τις πιο έντονες περιόδους βροχοπτώσεων που έχουν καταγραφεί, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και αναγκάζοντας περίπου 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Για να περιορίσει τις επιπτώσεις, η γαλλική κυβέρνηση δοκιμάζει το ταμείο πρόληψης «Argile», το οποίο στοχεύει στην αξιολόγηση της ευαλωτότητας των κατοικιών και στην υλοποίηση προληπτικών έργων πριν προκύψουν ζημιές.
Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η Γαλλία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με όλο και συχνότερους κύκλους ξηρασίας και έντονων βροχών, με άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των κατοικιών.
Με πληροφορίες από Euronews







