Τετάρτη 08.04.2026
More

    «Λειτουργούμε οριακά διαρκώς στην Πνευμονολογική»

    Σαφείς αποστάσεις από την αναφορά της διοίκησης για «αγαστή συνεργασία» πήρε ο διευθυντής της Κλινικής κ. Κωστίκας

    Από διάψευση σε διάψευση πηγαίνει η υπόθεση της αντιπαράθεσης μέσω εγγράφων και δελτίων τύπου μεταξύ της διοίκησης του ΠΓΝΙ και της διεύθυνσης της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΓΝΙ. Η πρώτη αφορμή δόθηκε από την ανακοίνωση της ΑΣΥ που μετέφερε στα τοπικά ΜΜΕ τα προβλήματα της Κλινικής ως προς τη στελέχωσή της και ως προς τις υποδομές όπως αυτά παρουσιάζονται σε έγγραφα της Κλινικής προς τη διοίκηση.

    Ακολούθησε ένα δελτίο τύπου της διοίκησης που εστάλη όμως μόνο στα ΜΜΕ και όχι στην Πνευμονολογική που δεν είχε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά της κάτι που προκάλεσε ένα νέο γύρο αντίδρασης και αντιπαράθεσης, με τον διευθυντή της Κλινικής, Καθηγητή κ. Κωστίκα να δίνει τη δική του απάντηση και μάλιστα δημόσια μιλώντας στο δελτίο του ITV το βράδυ της Δευτέρας.

    Εκεί ο κ. Κωστίκας κάθε άλλο παρά επιβεβαίωσε πως υπάρχει η «αγαστή συνεργασία» που επικαλέστηκε η διοίκηση στο δελτίο τύπου λέγοντας χαρακτηριστικά πως αγαστή είναι η συνεργασία της Κλινικής με όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, για ιατρικούς και νοσηλευτικούς λόγους και μόνο. Από εκεί και πέρα ο κ. Κωστίκας τόνισε πως η Κλινική λειτουργεί ουσιαστικά χάρη στο φιλότιμο των εργαζόμενων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά «η λειτουργία αυτή είναι διαρκώς οριακή. Έχουμε τον μικρότερο αριθμό ιατρών σε σχέση με άλλες Κλινικές όπως η Παθολογική και η Καρδιολογική, ενώ έχουμε τον ίδιο φόρτο εργασίας. Αν και είμαστε η μοναδική Κλινική στη ΒΔ Ελλάδα, καταφέρνουμε και διακομίζουμε ελάχιστους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, έχοντας συνεχώς όπως και αυτές τις ημέρες πληρότητα 100%», ανέφερε αρχικά.

    Ακολούθως, ρωτήθηκε για τα ζητήματα των μέσων που διαθέτει η Κλινική και για τον εξοπλισμού που είναι απαραίτητος πλην όμως είτε δε λειτουργεί είτε δεν έχει προγραμματιστεί καν για να αγοραστεί.

    «Η Κλινική μας διαθέτει έναν εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα περισσότερα εκ των οποίων ήρθαν στην Κλινική μέσω δωρεών με δικές μας ενέργειες και όχι από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Από τα τέσσερα βρογχοσκόπια που διαθέτουμε, τα 3 είναι δωρεές του 2024 και του 2025 αντίστοιχα. Ζητήσαμε βοήθεια για το προσωπικό και ειδικά για την κάλυψη της θέσης ενός επικουρικού, η θητεία του οποίου λήγει τον Απρίλιο. Το ζητήσαμε από τον Απρίλιο του 2025 και ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση», τόνισε ο κ. Κωστίκας.

    Η θεσμική λειτουργία

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κωστίκας είπε πως η επιλογή της διοίκησης του ΠΓΝΙ να απαντήσει μέσω ενός δελτίου τύπου στα ΜΜΕ και όχι στην Κλινική και στα δικά της έγγραφα αιτήματα, είναι κάτι που χαρακτηρίζει την ίδια, χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του. «Τα αιτήματά μας είναι σαφή και υποβλήθηκαν θεσμικά. Εμείς πήγαμε στο ΔΣ του νοσοκομείου και ζητήσαμε προσωπικό και εξοπλισμό. Με στεναχώρησε λοιπόν το δελτίο τύπου της διοίκησης, ενώ δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στην Κλινική. Το ίδιο ισχύει και για την αναφορά στο δελτίο, ότι ο διευθυντής δε ζήτησε ποτέ κλιματισμό και εξαερισμό στο βρογχοσκοπικό εργαστήριο. Το έχουμε ζητήσει προφορικά πριν από δύο χρόνια, και εγγράφως τον Ιούλιο του 2025 η Νοσηλευτική υπηρεσία, και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2026 με δικά μου έγγραφα προς τη διοίκηση», σημείωσε.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 8-4-2026

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ