Γιόγιακας: Βελτιώσεις στο καθεστώς παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας προς όφελος σωματείων και επιχειρήσεων

Βελτιώσεις στο πλαίσιο παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Σημαντικές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται σε συνέχεια πρωτοβουλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Γιόγιακας, οι οποίοι είχαν επισημάνει ζητήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του Ν. 5092/2024.

Μεταξύ των βασικών ρυθμίσεων προβλέπεται η δυνατότητα προσωρινής παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας όταν η εξέταση εμπρόθεσμης αίτησης καθυστερεί για διάστημα άνω των δέκα ημερών. Η προσωρινή άδεια θα ισχύει έως την οριστική έκδοση απόφασης, με την προϋπόθεση καταβολής σχετικού παραβόλου.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης χωρίς δημοπρασία για χρονικό διάστημα έως τριών ετών σε νόμιμα λειτουργούσες όμορες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα καταλύματα, επιχειρήσεις εστίασης και οργανωμένα κάμπινγκ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δυνατότητα επανένταξης επιχειρήσεων που είχαν αποκλειστεί από διαδικασίες παραχώρησης λόγω παραβάσεων, εφόσον έχουν εξοφλήσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Επιπλέον, θεσπίζεται μεταβατικό καθεστώς έως το τέλος του 2026 για επιχειρήσεις και σωματεία των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει, επιτρέποντας την προσωρινή συνέχιση της δραστηριότητάς τους με υπεύθυνη δήλωση και καταβολή του αντίστοιχου ανταλλάγματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις περιπτώσεις όπου μεταξύ επιχείρησης και αιγιαλού παρεμβάλλονται ακίνητα της ΕΤΑΔ. Οι νέες διατάξεις εισάγουν συγκεκριμένες προθεσμίες για τη λήψη αποφάσεων, προβλέπουν μηχανισμό σιωπηρής συναίνεσης σε περίπτωση μη απάντησης εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων και διευρύνουν τον ορισμό της «όμορης επιχείρησης» ώστε να καλύπτονται και περιπτώσεις όπου παρεμβάλλονται δρόμοι, πλατείες ή ακίνητα της ΕΤΑΔ.

Σε δήλωσή του, ο Βασίλης Γιόγιακας σημείωσε ότι οι αλλαγές αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή του ισχύοντος πλαισίου, διατηρώντας παράλληλα τις βασικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, της νομιμότητας και του κοινόχρηστου χαρακτήρα των παραλιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες ρυθμίσεις ενισχύουν την ασφάλεια δικαίου και διευκολύνουν τη νόμιμη λειτουργία επιχειρήσεων και σωματείων.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ