Ακόμη… διαπραγματεύεται ο Δήμος για τα LED

Στο σκοτάδι παραμένει η υπόθεση του οδοφωτισμού με τη Δημ. Αρχή να επιμένει πως όλα γίνονται για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δημοτών

Τη δέσμευση πως η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στην υλοποίηση της σύμβασης για τον οδοφωτισμό, όταν θα διασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι και οι πλέον επωφελείς προϋποθέσεις για τους δημότες, ανέλαβε από το βήμα του Δημ. Συμβουλίου ο Θωμάς Μπέγκας.

Δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, η υπόθεση του οδοφωτισμού και της υλοποίησης της σύμβασης που είχε υπογράψει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή καρκινοβατεί, χωρίς να υπάρχει – πραγματικό και συμβολικό – φως στον ορίζοντα.

Η αντιπολίτευση με τον Δημ. Παπαγεωργίου ζήτησε ενημέρωση από τη Δημ. Αρχή για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση, επικρίνοντας τη διοίκηση του Δήμου ότι εσκεμμένα αποφεύγει να ενημερώσει το Σώμα και τους πολίτες για την εξέλιξη της υπόθεσης ειδικά μετά την αποστολή εξωδίκου από την ανάδοχο εταιρεία.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι για την παρακολούθηση της σύμβασης υπάρχει αρμόδια επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε αιχμή περί αδιαφάνειας.

«Τίποτα δεν γίνεται εν κρυπτώ. Η εξέλιξη της σύμβασης παρακολουθείται από επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε τη σταθερή θέση της Δημοτικής Αρχής ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική σύμβαση για τον Δήμο, η οποία υπεγράφη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με όρους που, όπως ανέφερε, λειτουργούν ως «θηλιά στον λαιμό» του Δήμου.

Όπως εξήγησε, η σημερινή Δημοτική Αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί μια σύμβαση για την οποία δεν είχε υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και χρειάστηκε χρόνος, τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τις υπηρεσίες, προκειμένου να μελετηθούν όλες οι παράμετροί της.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να καθυστερήσει ένα έργο που θα βελτιώσει τον φωτισμό της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων. Αντίθετα, όπως είπε, αν η σύμβαση ήταν καθαρή, λειτουργική και απολύτως συμφέρουσα για τους δημότες, ο Δήμος θα την είχε προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

«Δεν είμαστε ανόητοι να μη θέλουμε να φωτίσουμε τον Δήμο. Προφανώς και θέλουμε καλύτερο φωτισμό στην πόλη. Το ζήτημα είναι να γίνει με όρους που προστατεύουν τους δημότες και τα συμφέροντα του Δήμου», τόνισε.

Δικαίωση του Δήμου από τον ανεξάρτητο ελεγκτή

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και στον ρόλο του ανεξάρτητου ελεγκτή, ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ Δήμου και αναδόχου και καλείται να γνωμοδοτεί σε κρίσιμα ζητήματα εφαρμογής της σύμβασης.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη διαφωνία που προέκυψε ως προς το τι ακριβώς θεωρείται οδοφωτισμός. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο ανάδοχος υποστήριζε ότι οδοφωτισμός αφορά μόνο το οδόστρωμα, ενώ ο Δήμος επέμεινε ότι πρέπει να περιλαμβάνονται και τα πεζοδρόμια. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είπε, ο ανεξάρτητος ελεγκτής δικαίωσε τη θέση του Δήμου.

Αντίστοιχα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε όρο της σύμβασης που προβλέπει υποχρέωση του αναδόχου για παρεμβάσεις συντήρησης στις υποδομές μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ. Το κρίσιμο ερώτημα, όπως σημείωσε, είναι τι συμβαίνει μετά την εξάντληση του ποσού αυτού και ποιος θα έχει την ευθύνη αποκατάστασης βλαβών στις υποδομές κατά τη διάρκεια των 12 ετών λειτουργίας του έργου.

«Δεν είναι απλή η συζήτηση. Υπάρχουν πολλά τέτοια ζητήματα που πρέπει να λυθούν πριν προχωρήσουμε, ώστε να μη βρεθεί ο Δήμος εκτεθειμένος στο μέλλον», ανέφερε.

Τέλος, σε σχέση με το εξώδικο που έχει αποσταλεί από την πλευρά του αναδόχου, ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, ο Δήμος δεν κινδυνεύει, καθώς μονομερής καταγγελία της σύμβασης από τον ανάδοχο δεν μπορεί να σταθεί νομικά.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να χειρίζεται τη σύμβαση με προσοχή, ευθύνη και επιμονή, ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να αποκτήσει καλύτερο οδοφωτισμό, χωρίς όμως να μετακυλιστούν στους δημότες προβληματικοί όροι ή μελλοντικά βάρη.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 1-7-2026

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ