Βάσιμες υποψίες για συμπτώματα λόγω εμβολίων

Απομονωμένες εκτροφές με αδήλωτα ζώα στο στόχαστρο των ελέγχων στην Πρέβεζα

Μπορεί να επέλεξε να αποφύγει την καταγραφή από μικροφώνου, όμως ο περιφερειάρχης απλώς επιβεβαίωσε αυτό που όλοι υποψιάζονται εδώ και πολύ καιρό σε σχέση με την εμφάνιση της ευλογιάς στην Ήπειρο και σε απομονωμένες εκτροφές. Ότι το πιθανότερο – αν όχι βέβαιο ενδεχόμενο – λόγω του οποίου εκδηλώθηκαν συμπτώματα της ευλογιάς σε κοπάδια κτηνοτρόφων, ήταν η παράνομη χορήγηση εμβολίων, κάτι βέβαια που δε μπορεί καν να αποδειχθεί εργαστηριακά.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Περ. Επιτροπής το πρωί της Τετάρτης ο κ. Καχριμάνης για τον ίδιο αλλά και τις υπηρεσίες είναι περισσότερο από σαφές και σίγουρο, ότι το εμβόλιο υπάρχει στην Ήπειρο, αλλά όχι σε εκτροφές των Ιωαννίνων, όπως φρόντισε να διευκρινίσει. Μάλιστα, ακούστηκε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γαϊτανίδης να υποστηρίζει πως πρόκειται για μικρές εκτροφές με μη δηλωμένα ζώα, χωρίς ενώτια, «αφημένα στην τύχη τους», όπως σημείωσε ενδεικτικά.

Ακόμη, ο περιφερειάρχης εξέφρασε και έναν επιπλέον προβληματισμό σχετικά με τους μεταφορείς γάλακτος ότι μπορεί και σε αυτήν τη διαδικασία της μεταφοράς να μην τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας και να υπάρχει μετάδοση της ευλογιάς και σε άλλες εκτροφές σε άλλες περιοχές.

Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα πλην αυτών στο Μεσοπόταμο και στο Θέμελο όπου έγιναν νέες θανατώσεις την Τρίτη, ενώ η ανησυχία που εκδηλώθηκε την Τρίτη για ύποπτα συμπτώματα ευλογιάς σε κοπάδι στην Πέτρα Άρτας δεν επιβεβαιώθηκε.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 23-7-2026

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ