Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου στα σούπερ μάρκετ της χώρας με μειώσεις από 5% έως και 25%, και διάρκεια από δυο έως τέσσερις μήνες και επικεντρώνεται στα βασικά προϊόντα διατροφής και σε όλα τα είδη που υπάρχουν στο καθημερινό τραπέζι των οικογενειών
Μια σημαντική είδηση έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια δηλώσεών του.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Mega, από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου ξεκινά στα σούπερ μάρκετ η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών, με μειώσεις από 5% έως και 20%-25% και διάρκεια από δύο έως τέσσερις μήνες.
Ακόμη ο κ. Θεοδωρικάκος, διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στα προϊόντα που βρίσκονται στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας: «Μιλάμε για βασικά προϊόντα διατροφής, δηλαδή όλα τα είδη που έχει στο καθημερινό της τραπέζι η ελληνική οικογένεια, καθώς και τα βασικά είδη διαβίωσης και τα βασικά είδη συντήρησης του νοικοκυριού, ατομικής υγιεινής κ.λπ. Όλα τα βασικά πράγματα, δηλαδή, που ψωνίζει κανείς στο σούπερ μάρκετ για τον εαυτό του και την οικογένειά του».
Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν συνιστά από μόνη της οριστική λύση στο πρόβλημα του κόστους ζωής. «Η συνταγή για να μπορεί να περνάει καλύτερα ο κάθε άνθρωπος και η ελληνική οικογένεια είναι καλύτεροι μισθοί και καλύτερα εισοδήματα σε μια πιο ισχυρή οικονομία», ανέφερε, σημειώνοντας πως ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια και ο μέσος μισθός έχει φτάσει πλέον τα 1.500 ευρώ μικτά.
Αναφερόμενος στη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σε έκτακτες συνθήκες τα πιο παρεμβατικά μέτρα ελέγχου που έχουν ληφθεί, μεταξύ των οποίων και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ενώ υπογράμμισε πως από τους ελέγχους έχουν επιβληθεί και εισπραχθεί πρόστιμα ύψους 25 εκατ. ευρώ. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η νέα Ανεξάρτητη Αρχή εποπτείας της αγοράς, ελέγχου και προστασίας του καταναλωτή ενισχύει σημαντικά τον ελεγκτικό μηχανισμό, με στόχο μια πιο δίκαιη, ανταγωνιστική και λειτουργική αγορά.
Για την απασχόληση
Από την άλλη, ο υπουργός, αναφερόμενος στη συνολική πορεία της απασχόλησης, σημείωσε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης έχουν δημιουργηθεί από το 2019 600.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ υπογράμμισε πως οι μισθοί στη βιομηχανία είναι πολύ καλύτεροι από τον μέσο όρο. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, οι μέσες ετήσιες μικτές αποδοχές στον συγκεκριμένο κλάδο βρίσκονται περίπου στις 25.000 ευρώ, έναντι περίπου 18.000 ευρώ στο σύνολο της οικονομίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και τον χρόνο των εκλογών, είπε πως οι μετρήσεις αποτυπώνουν την αξιολόγηση των πολιτών σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι καλύτερο για τη Νέα Δημοκρατία από τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα. Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, «όπως έχει διευκρινίσει πλήρως ο πρωθυπουργός».
Κλείνοντας, επισήμανε πως στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επισημαίνοντας ότι την τελική απόφαση θα λάβουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει ο βασικός πολιτικός παίκτης που εκπροσωπεί «μια κοινωνική πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής» και μια κοινωνική συμμαχία της υγιούς επιχειρηματικότητας με τη μεσαία τάξη, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 27-8-2026






