“Το κράτος απουσιάζει από την Κακαβιά”, σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη.
Μόνο σε θεωρητικό επίπεδο τα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία είναι «κλειστά», όπως υποστηρίζει το ελληνικό κράτος διά των αρμόδιων οργάνων του, στην πράξη όμως χιλιάδες πολίτες περνούν καθημερινά τα σύνορα από τους χερσαίους σταθμούς της περιοχής, όπως η Κακαβιά, η Μέρτζανη και το Μαυρομμάτι.
Τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την άκρως ανησυχητική αυτή εικόνα με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων στην Αλβανία και τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα, είχε το πρωί του Σαββάτου η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μερ. Τζούφη, που βρέθηκε στο Τελωνείο και τον Αστυνομικό Σταθμό της Κακαβιάς. Σε δηλώσεις της στο ITV, μετά την επιστροφή της από την Κακαβιά, η κα Τζούφη μετέφερε την αγωνία και ανησυχία των εργαζόμενων στις υπηρεσίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, όπου έχει στηθεί και λειτουργεί ένας ολόκληρος μηχανισμός στο πλαίσιο υλοποίησης και διακρατικών συμφωνιών για τη διενέργεια των τεστ, τρεις ημέρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα, για όσους έρχονται ως επισκέπτες.
«Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλα τα σύνορα της χώρας και όλες τις πύλες εισόδου. Έχουμε έξαρση της πανδημίας στη γειτονική Αλβανία, χωρίς να έχουμε και ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση που εκεί επικρατεί, επομένως, το λιγότερο που χρειάζεται, είναι να εφαρμοστούν και σε αυτήν την περίπτωση αντίστοιχη διακρατική συμφωνία, με αυτές που ισχύουν για όσους περνούν τα σύνορα από τον Προμαχώνα», ανέφερε αρχικά η κα Τζούφη.
Να επιστρέψει η ενημέρωση από την Περιφέρεια
Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε στην Κακαβιά για δεύτερο τριήμερο και αναχώρησε την Πέμπτη, έχει διενεργήστε περισσότερους από 2000 ελέγχους σε εργαζόμενους και πολίτες που εισέρχονται στην Ελλάδα, όμως μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.
Η κα Τζούφη με αφορμή και το ζήτημα αυτό, τόνισε, ότι η λογική της ενημέρωσης αποκλειστικά σε κεντρικό επίπεδο, δεν είναι λειτουργική και γι’ αυτό ζήτησε να επιστρέψει το μοντέλο της ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην πρώτη φάση της πανδημίας.
«Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα πρέπει να γίνονται γνωστά στις τοπικές κοινωνίες. Τα κλιμάκια από την Αθήνα, και η κεντρική ενημέρωση δε μπορούν να είναι λειτουργικά. Απαιτείται ενημέρωση σε περιφερειακό επίπεδο, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπου οι υπηρεσίες που ανέλαβαν το έργο αυτό στην περιφέρεια Ηπείρου τα πήγαν πολύ καλά και υπήρχε άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων, έκανε γνωστό, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα υποβάλλει κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Υγείας, αναφορικά με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, συμπεριλαμβάνοντας και την κατάσταση στην Κακαβιά.
«Αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός αλλά αυτός προκύπτει κατ’ αποκοπήν, όταν δηλαδή προκύπτει κάποιο κρούσμα, τότε προσπαθούν να γίνει ο συντονισμός» κατέληξε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ