Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ζητά να προβλεφθεί ρύθμιση για τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ.
«Στα δυσθεώρητα προβλήματα της επιχειρηματικότητας λόγω COVID-19 έρχονται να προστεθούν και άλλα, είτε μέσω των τραπεζών είτε μέσω δυστυχώς κυβερνητικών αστοχιών. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι στόχος των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας είναι η αποπληρωμή δανείων ή μέρους χρηματοδοτήσεων που κατά καιρούς έλαβε μεγάλο τμήματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά, μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον όχι μόνο για αυτές, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο θα θέλαμε να σας σημειώσουμε ότι υπάρχει και το αλλά… Δεν είναι δυνατόν σήμερα εσείς που είστε σε θέση να γνωρίζετε τα πραγματικά προβλήματα μας καθώς και τις υποχρεώσεις που καλούμαστε να καλύψουμε μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο, να επιθυμείτε να καλύψουμε και υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων του χρηματοδοτικού εργαλείου ΤΕΜΠΜΕ και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία την 30/09/2020», σημειώνεται.
«Στην ανακοίνωση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κ. Καραμανλής μιλούσε για ένα χρηματοδοτικό – αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο θα έδινε με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου «ανάσα» στις επιχειρήσεις, σήμερα θα πρέπει να σας σημειώνουμε ότι μετατρέπεται σε μια «θηλιά» στο λαιμό των επιχειρήσεων με τη συμμετοχή μάλιστα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία βεβαίωσε το σύνολο των οφειλών μας στις κατά τόπους ΔΥΟ», προστίθεται και γίνονται μία σειρά από προτάσεις:.
«Η επιθυμία της ελληνικής επιχειρηματικότητας δεν είναι να μας χαριστούν οι χρηματοδοτήσεις, άλλωστε, το έχουμε αποδείξει κατά καιρούς, έχουμε σηκώσει μεγαλύτερο βάρος για τη διάσωση της Ελληνικής οικονομίας από αυτό που μας αναλογούσε.
Επιθυμία μας είναι:
- Nα σταματήσει άμεσα η βεβαίωση των οφειλών μας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στις οικονομικές υπηρεσίες του -Να μην ισχύσει η βεβαίωση των οφειλών όσων έχουν βεβαιωθεί μέχρι σήμερα.
- Να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος ρύθμισης των οφειλών μας σε 120 δόσεις άτοκα με εναρκτήρια ημερομηνία που θα συζητηθεί για να αποφευχθεί η έναρξη του προγράμματος με αυτή του ειδικού πλαισίου ρύθμισης των οφειλών μας λόγω covid-19.».