Κυριακή 24.01.2021
More

  Με «δεμένα τα χέρια» οι πολιτιστικοί σύλλογοι

  Χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα για χορευτικά, χορωδίες

  Με «δεμένα τα χέρια» παραμένουν σχεδόν στο σύνολό τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι στη χώρα για την επαναδραστηριοποίησή τους ειδικότερα εκείνοι που λειτουργούν τμήματα χορού ή χορωδίες που απαιτούν την ταυτόχρονη παρουσία ατόμων σε κλειστό χώρο.

  Αντίθετα από τα αθλητικά σωματεία, προς το παρόν για τα επαγγελματικά αλλά και για τα ερασιτεχνικά σε αθλήματα σάλας, για τη λειτουργία των χορευτικών τμημάτων δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο και προς το παρόν η οδηγία που δίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά κλπ), χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Περισσότερες απαντήσεις επιδίωξαν χθες το πρωί να πάρουν από τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργο εκπρόσωποι 16 Πολιτιστικών Συλλόγων που συναντήθηκαν μαζί του το πρωί της Δευτέρας.Ο κ. Μαυρογιώργος ζήτησε από τους εκπροσώπους των Συλλόγων να κάνουν λίγες ημέρες ακόμη υπομονή, ώστε να μην ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των τμημάτων που απαιτούν ταυτόχρονη παρουσία ατόμων σε κλειστούς χώρους, ώστε να εκδοθεί αναλυτικό υγειονομικό πρωτόκολλο από τη Γενική Γραμματεία.

  Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων αντέτειναν από την άλλη ότι τη στιγμή που οι πολιτιστικές δομές στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών όπως τα τμήματα παραδοσιακού χορού και η χορωδία έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους, το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για το σύνολο των Συλλόγων. «Δε ζητήσαμε κάτι παράλογο, αλλά να ισχύσει και για τους συλλόγους που διατηρούν τμήματα παραδοσιακών χορών, ό,τι ισχύει και εφαρμόζεται με ατομική και συλλογική ευθύνη σε δομές που έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους και στην πόλη μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Ουσιαστικά σήμερα μόνο στα Γιάννενα δεν έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τα τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μπάρκα.

  Παρέμβαση της Μ. Κεφάλα

  Η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μ. Κεφάλα ανταποκρίθηκε στο αίτημα 15 Πολιτιστικών Συλλόγων και όπως ανακοίνωσε ήρθε σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας μάλιστα από το τελευταίο να προχωρήσει σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων,  στην έκδοση υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων, έτσι ώστε να συνεχίσουν το εξαιρετικό τους έργο λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των μελών τους.

  Η εκκρεμότητα με τις σχολικές αίθουσες

  Ένα ζήτημα που εκκρεμεί όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση η Ελπινίκη Μπάρκα εκπροσωπώντας τους Πολιτιστικούς Συλλόγους είναι και αυτό της χρήσης των σχολικών γυμναστηρίων και των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων.

  Εκκρεμεί η συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Γ. Αϊβατίδη και την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κα Νόκα, όπως αναφέρεται και σε έγγραφο των Πολιτιστικών Συλλόγων με αποδέκτες τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ