Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης αστυνομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων
Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, διοργανώθηκε, μέσω τηλεκπαίδευσης, το διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης αστυνομικού προσωπικού με αντικείμενο το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων.
Το εκπαιδευτικό – επιμορφωτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν αστυνομικοί που στελεχώνουν τις νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας καθώς και αστυνομικοί των Αστυνομικών Τμημάτων των ανωτέρω Διευθύνσεων, που εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας.
Πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Δούβαλης απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στην ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και παρότρυνε, μεταξύ άλλων, τους αστυνομικούς να χειρίζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στην προσωπικότητα των θυμάτων.
Ως ομιλητές – εισηγητές στο εν λόγω επιμορφωτικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι ακόλουθοι:
- η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων κα. Σταυρούλα Σταυράτη,
- ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ Θεόδωρος Βουγιουκλάκης,
- η Δικηγόρος κα. Μαρία – Σοφία Σπανού, του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων,
- ο Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Νικολάου,
- ο Ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου Αστυνόμος Β΄ Δημήτριος Μάντης και
- η Αστυνόμος Β΄ Γεωργία Πασά εκπρόσωπος του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η επιμόρφωση του αστυνομικού προσωπικού, με στόχο την εξειδικευμένη και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων.