Εκδηλώσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν φέτος θέμα την «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση» και εορτάζονται σε όλη την Ευρώπη για 24η χρονιά στις 25-27 Σεπτεμβρίου.
Στο κάλεσμα του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται:
Η εξέλιξη της πανδημίας του covid-19, οι μακρόχρονοι κοινωνικοί περιορισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο με ποικίλες ποσοτικές και ποιοτικές διαβαθμίσεις, καθώς και τα συνεχώς τροποποιούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας έθεσαν εκ των πραγμάτων τον εορτασμό των ΕΗΠΚ 2020 σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Ενώ ο θεσμός έχει ως πυρήνα την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύνδεσή της με τις κοινότητες που την μοιράζονται με φυσικό και άμεσο τρόπο, ο φετινός εορτασμός δεν μπορεί παρά να προτάξει την υγεία όλων όσων συμμετέχουν σε αυτόν, εργαζομένων και επισκεπτών, και να προτείνει άλλους τρόπους σύμπραξης, δημιουργίας και συνύπαρξης για να πραγματωθεί.
Πενήντα φορείς θα προβάλουν ψηφιακές δράσεις κάτω από το ευρύτερο θέμα της σχέσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Εκπαίδευσης. Παραγωγές παλαιότερες ή νέες, σχεδιασμένες αποκλειστικά για το φετινό εορτασμό ή και όχι, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες, οι δράσεις θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, ενώ κάποιες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες και μετά.
Το σαββατοκύριακο του εορτασμού 26 και 27 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο, οι εκδηλώσεις μέχρι στιγμής είναι:
– .H Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα αναρτήσει στον ιστότοπο του Α.Μ Ηγουμενίτσας https://igoumenitsamuseum.gr και στο Facebook: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας/ ArchaeologicalMuseumofIgoumenitsa τον σύντομο οδηγό (e-book) «Ανακαλύπτω την πόλη μου» με επιλεγμένα σημεία, μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, γειτονιές ή μεμονωμένα κτήρια που λειτουργούν ως τοπόσημα για την ιστορία της πόλης και τους κατοίκους της. Θα αξιοποιηθεί η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας και εποπτικού υλικού για την ιστορία της πόλης με τίτλο «Εικόνες της πόλης στον χρόνο», η οποία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των ΕΗΠΚ 2013 και έκτοτε φιλοξενείται στο μουσείο.
– Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα προβάλει τα βίντεο με τίτλο:
α) «Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο…», διάρκειας 10’, που θα περιλαμβάνει εικόνες από σχολικά κτίρια, αίθουσες, δραστηριότητες και μαθητές της Άρτας παλαιότερων δεκαετιών. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την ψηφιακή αυτή έκθεση φωτογραφίας, θα προέλθει από το προσωπικό αρχείο των Αρτινών πολιτών και των σχολικών μονάδων της πόλης.
β) «Η Παρηγορήτισσα», διάρκειας 6΄ 30’’, στο οποίο παρουσιάζεται ο ναός Παναγίας Παρηγορήτισσας (τέλη 13ου αιώνα). Το σημαντικό αυτό μνημείο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα υψηλής τέχνης ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες, τις επιγραφές που διασώζει, τον περίτεχνο γλυπτό διάκοσμο, διατηρεί ζωντανή την ιστορική πληροφορία και γνώση και επιτρέπει στον επισκέπτη, ψηφιακό ή μη, να γνωρίσει την ιστορία της Άρτας κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.
Τα βίντεο θα αναρτηθούν στο https://www. facebook.com/Archaeological-Museum-of-Arta- και στο κανάλι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας στο youtube κατά το διάστημα από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου.
– Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας οργανώνει μια ψηφιακή δράση με τίτλο Νικόπολη. Ένας διαχρονικός χώρος μάθησης. Καθώς, η Νικόπολη αποτέλεσε και αποτελεί έως σήμερα ένα υπαίθριο «σχολείο», η δράση στοχεύει στη δημιουργία μιας ψηφιακής διαδραστικής αφίσας, αφιερωμένης στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Αρχικά, το ευρύ κοινό αλλά και επίσημοι φορείς θα προσκληθούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά στην Εφορεία φωτογραφίες και άλλο υλικό από επισκέψεις και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στη Νικόπολη, το παλαιό αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης. Κατόπιν, το υλικό που θα συγκεντρωθεί και σε συνδυασμό με αρχειακό και άλλο υλικό θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της ψηφιακής αφίσας. Η αφίσα θα παρουσιαστεί στο κοινό το τριήμερο του εορτασμού μέσα από τους λογαριασμούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram). https://www.facebook.com/amnico polis/
– Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας θα προβάλει ψηφιακή δράση διάρκειας 10’, για ενήλικες και μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Ιερό Άντρο των Νυμφών Αμβρακίας (Σπήλαιο Κουδουνότρυπας)» η οποία θα περιλαμβάνει παρουσίαση του σπηλαίου και τα ευρημάτων του, με έμφαση στις απεικονίσεις των χορευτικών δρώμενων, στο ρόλο που διαδραμάτιζαν στη λατρεία των Νυμφών και στη σχέση τους με σύγχρονες λατρευτικές εκδηλώσεις και παραδοσιακούς χορούς. Η δράση θα περιλαμβάνει επίσης διαδραστικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες και θα προβάλλεται στις σελίδες Facebook του Γραφείου Βορείου Ελλάδος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας https://www.facebook.com/efps. gbe και των ΕΗΠΚ https://www.facebook. com/EHDaysGR.