Παρασκευή 03.01.2025
More

    Επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες

    Οι αντιδράσεις των δικηγόρων για την επιβολή του δικαστικού ενσήμου στις αγωγές και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα. 

    Για την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων η κα. Νάκα ανέφερε ότι ο νομικός κόσμος εναντιώνεται απέναντι σε κάθε «παρέμβαση που βάζει οποιοδήποτε εμπόδιο στους πολίτες για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και μάλιστα χωρίς αιτιολογική έκθεση».

    Όπως διευκρίνισε η διάταξη εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς αναγνωριστικές αγωγές, για τις οποίες η πρώτη συζήτηση στο ακροατήριο διενεργείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, καθώς και στις αγωγές που έχουν ασκηθεί ως καταψηφιστικές πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον έχουν ήδη μετατραπεί ή μετατραπούν σε αναγνωριστικές μετά τη δημοσίευσή του και εισαχθούν σε πρώτη συζήτηση μετά την ως άνω ημερομηνία». Τόνισε δε ότι οι δικηγόροι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε αποχή, αλλά να ενημερώσουν τον κόσμο.

    «Δεν θέλουμε να κάνουμε αποχή για την αποχή. Ο κόσμος πρέπει να μάθει και να μπορεί να στηρίξει την αποχή όταν είναι ενημερωμένος. Η αποχή πρέπει να είναι στοχευμένη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, δηλαδή στις διαφορές με αντικείμενο πάνω από 250.000€, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για ήδη ασκηθείσες αγωγές (άρθρο 42 ν. 4640/2019), έχει προκαλέσει τη σύσσωμη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου, όχι μόνον διότι η νέα διάταξη εισήχθη με εκπρόθεσμη τροπολογία, χωρίς οιαδήποτε προηγούμενη θεσμική διαβούλευση, αλλά κυρίως διότι προκαλεί δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες και εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας».

    Για την αιφνιδιαστική αύξηση οργανικών θέσεων Προέδρων Εφετών με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων Εφετών ανέφερε: «Όλοι ζητούσαμε και ζητούμε αύξηση των θέσεων των δικαστών και δη των Εφετών για να μπορέσουν να  ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των συνεχών συνεδριάσεων. Πρέπει όλοι οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης να συνεργαστούμε για την οργάνωση και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης».

    Τέλος, για τη διαμεσολάβηση ανέφερε: «Η υποχρεωτικότητα ξεκινάει από τη 15η Ιανουαρίου 2020 για τις οικογενειακές διαφορές, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις αυτής της κατηγορίας και από τη 15η Μαρτίου 2020 για τις διαφορές που εκδικάζονται κατά την τακτική διαδικασία και υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου αν η αξία του αντικειμένου της διαφοράς υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.  «Αυτή η διαδικασία θα επιβαρύνει τον πολίτη για μία ακόμη φορά. Η αμοιβή του διαμεσολαβητή θα επιβαρύνει τον επισπεύδοντα να προκαταβάλλει στον διαμεσολαβητή ποσό πενήντα ευρώ ως αμοιβή για την υποχρεωτική αρχική συνεδρία. Για κάθε ώρα διαμεσολάβησης μετά την υποχρεωτική αρχική συνεδρία η ελάχιστη αμοιβή ορίζεται στο ποσό των ογδόντα ευρώ και βαρύνει τα μέρη κατ` ισομοιρία. Επιπλέον θα επιβαρύνει και με την αμοιβή των νομικών παραστατών ανάλογα με την αρμοδιότητα που υπάγεται η διαφορά» κατέληξε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ