Σάββατο 23.11.2024
More

    Συναγερμός για τα μινκ στη Δυτική Μακεδονία

    Ανησυχία και έλεγχοι από τις Αρχές

    Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι Αρχές στη Δυτική Μακεδονία, καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό εργαζόμενοι σε εκτροφεία μινκ στην περιοχή, όπου εκτρέφονται περίπου 500.000 γουνοφόρα ζώα.

    Υπάρχει αυξημένη ανησυχία, καθώς έχει καταγραφεί πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε μινκ και αντιστρόφως, ενώ επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφέρονται σε μια μετάλλαξη του κορωνοϊού μέσω των συγκεκριμένων θηλαστικών.

    Στα rapid test που πραγματοποιήθηκαν χθες σε εκτροφεία στην Καστοριά βρέθηκαν 10 εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό σε σύνολο 91 τεστ. Αρνητικά ήταν και τα 21 δείγματα στα Γρεβενά, καθώς και τα 22 στη Φλώρινα. Θετικός βρέθηκε εκτροφέας στο χωριό Καλονέρι του Δήμου Βοΐου στην Π.Ε. Κοζάνης, ο οποίος και τέθηκε σε καραντίνα. Στο συγκεκριμένο εκτροφείο έχουν βρεθεί νεκρά ζώα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η αιτία θανάτου τους.

    Κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλο το προσωπικό των εκτροφείων, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνουν δείγματα από μινκ, νεκρά ή ζωντανά, για να εξεταστεί η περίπτωση μόλυνσής τους από κορωνοϊό. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον Μάιο που καταγράφηκε πως τα βιζόν γίνονται φορείς του κορωνοϊού, πραγματοποιούνται στα εκτροφεία τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι χωρίς να βρεθεί κάποιο κρούσμα. Η κατάσταση μπορεί όμως να αλλάξει, καθώς η COVID-19 εξαπλώνεται μέσα στην ανθρώπινη κοινότητα.

    Σύμφωνα με χθεσινό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχουν εντοπιστεί στη Δανία 12 ανθρώπινα κρούσματα της μεταλλαγμένης εκδοχής του νέου κορωνοϊού, «με τέσσερις γενετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη S». Τα κρούσματα δεν είχαν όλα άμεση επαφή με εκτροφεία βιζόν. Οπως αναφέρεται, η εισαγωγή του ιού σε ένα εκτροφείο από άνθρωπο-ασθενή «οδηγεί σε ταχεία εξάπλωση» ανάμεσα στα ζώα. «Λόγω του μεγάλου αριθμού των μολύνσεων και ενδεχομένως των βιολογικών διαφορών μεταξύ βιζόν και ανθρώπων, ο ιός σωρεύει μεταλλάξεις ταχύτερα μεταξύ των βιζόν για να εξαπλωθεί ξανά στον ανθρώπινο πληθυσμό».

    Αν αυτή η νέα μορφή του ιού, σημειώνεται, που είναι «λιγότερο ευάλωτη» σε αντισώματα, «επεκταθεί ευρέως» μεταξύ ανθρώπων, αυτό «δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει το επίπεδο της συνολικής αποτελεσματικότητας των εμβολίων που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης». Το ECDC αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με τις δανικές αρχές και προτείνει τη διενέργεια τεστ στα ζώα, την καταγραφή των γενετικών και αντιγονικών χαρακτηριστικών της νέας μορφής του ιού, καθώς και μέτρα κατά της εξάπλωσής του μεταξύ εργαζομένων και επισκεπτών σε εκτροφεία βιζόν.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ