Αναπτύχθηκε πρόσφατα
Ένα νέο αιματολογικό τεστ που αναπτύχθηκε πρόσφατα, φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να προβλέπει εάν οι ασθενείς με COVID-19 θα χρειαστούν εντατική φροντίδα – ή ακόμα και αν θα επιβιώσουν – λίγο αφότου εκδηλώσουν συμπτώματα.
Εάν επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά του σε πραγματικές νοσοκομειακές συνθήκες, το εν λόγω τεστ θα μπορούσε να διευκολύνει τους γιατρούς να προχωρήσουν συντομότερα σε άμεση θεραπεία σε ασθενείς που την έχουν περισσότερο ανάγκη, ενισχύοντας έτσι τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν.
Θα μπορούσε επίσης να τονώσει την αυτοπεποίθηση των γιατρών στις περιπτώσεις που έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις, όπως το να προσφέρουν θεραπεία με φάρμακα ή να τοποθετήσουν τον ασθενή σε κλίνη ΜΕΘ, τη στιγμή που η χωρητικότητα των νοσοκομείων βρίσκεται στα όριά της.
Νωρίτερα μέσα στο 2020, ειδικοί ταυτοποίησαν 27 πρωτεΐνες στο αίμα των ασθενών με COVID-19, οι οποίες ήταν παρούσες σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Από τότε, οι ίδιοι ειδικοί παρακολούθησαν 160 ασθενείς με κορωνοϊό – στους οποίους είχε γίνει εξέταση αίματος όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο – προκειμένου να ανακαλύψουν κατά πόσο η συγκέντρωση των πρωτεϊνών στο αίμα τους θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο πρόβλεψης του πώς θα εξελιχθεί η ασθένεια.
Η ιδέα είναι να έχουν πλέον οι γιατροί μια εικόνα «σε αριθμούς» για το πόσο άρρωστος είναι ένας ασθενής – κάτι που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει απλώς κοιτώντας τους – και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταλληλότερη προσαρμογή της θεραπείας. Για παράδειγμα, στην COVID-19, υπάρχει ένα φαινόμενο που λέγεται «χαρούμενη υποξία», κατά την οποία ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται σχετικά καλά αλλά στη συνέχεια η υγεία του παρουσιάζει γρήγορη επιδείνωση.
Πηγή: Guardian