Παρασκευή 22.11.2024
More

    Στη σκιά της πανδημίας η έλευση της Πρωτοχρονιάς στον πλανήτη

    Με lockdown και υποτονικές εορταστικές εκδηλώσεις

    Για την πιο μουντή Πρωτοχρονιά των τελευταίων δεκαετιών στη σκιά της πανδημίας ετοιμάζεται ο πλανήτης με τα περιοριστικά μέτρα να επιβάλουν απαγόρευση των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων και των φαντασμαγορικών σώου για δισεκατομμύρια ανθρώπους.

    Μετά από μια εφιαλτική χρονιά με τουλάχιστον 1,7 εκατ. θύματα της Covid-19 τα τελευταία κύματα της πανδημίας υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να επιβάλουν νέα lockdown και ανάγκασαν τους κατοίκους της υδρογείου να παρακολουθήσουν από τους καναπέδες τους τις υποτονικές πρωτοχρονιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις. Από το Σίδνεϊ μέχρι τη Ρώμη δισεκατομμύρια πολίτες θα παρακολουθήσουν από τους δέκτες των τηλεοράσεών τους ή διαδικτυακά τα σόου των πυροτεχνημάτων και τις πρωτοχρονιάτικες συναυλίες, όσες τουλάχιστον δεν έχουν ακυρωθεί.

    Η αυγή του 2021 ανέτειλε ήδη στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος στα νησιωτικά κράτη Κιρμπάτι και Σαμόα στον Ειρηνικό Ωκεανό και τελευταία θα υποδεχθούν το νέο έτος 26 ώρες αργότερα τα ακατοίκητα νησιά Χάουλαντ και Μπέικερ περίπου 3.100 χμ νοτιοδυτικά της Χονολουλού. Αν και τα νησιά του Ειρηνικού απέφυγαν τα χειρότερα με την πανδημία, η φετινή Πρωτοχρονιά εκεί θα είναι εντελώς διαφορετική με τα κλειστά σύνορα, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα lockdown.

    Στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο σώου των πυροτεχνημάτων θα φωτίσει μεν και πάλι το λιμάνι, αλλά ελάχιστοι θεατές θα το απολαύσουν διά ζώσης, αφού ακυρώθηκαν τα σχέδια να επιτραπεί σε πλήθος να παραστεί εκεί μετά από ένα νέο ξέσπασμα με περίπου 150 κρούσματα. Ακόμη κι η πρόταση να επιτραπεί σε 5.000 υγειονομικούς να αντικαταστήσουν τους απόντες τουρίστες στην προκυμαία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας εγκαταλείφθηκαν. Έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι του Σίδνεϊ θα δουν το σώου από τις τηλεοράσεις στα σπίτια τους, όπου επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι πέντε ατόμων.

    Το ίδιο και στη Ρώμη, οι Αρχές θα μεταδώσουν διαδικτυακά το άναμμα μιας τεράστιας πυράς στο Circus Maximus καθώς και τις δίωρες εορταστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και τη φωταγώγηση εμβληματικών μνημείων της Αιώνιας Πόλης για την υποδοχή του 2021. Η Ιταλία, που αφύπνισε τον πλανήτη για την σοβαρότητα της πανδημίας με τις σοκαριστικές εικόνες των αυτοσχέδιων νοσοκομείων και των εξαντλημένων γιατρών και νοσηλευτών, θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ.

    Από τη Γαλλία, όπου καταγράφεται απότομη άνοδος των κρουσμάτων, μέχρι τη Λετονία και τη Βραζιλία αστυνομικοί -αλλά και στρατιώτες σε κάποιες περιπτώσεις – θα επιβλέπουν την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και των μαζικών συναθροίσεων.

    Στο Λονδίνο, όπου εξαπλώνεται ταχύτατα το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ θα σημάνει την έναρξη των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά, ενώ σε γιγαντοοθόνη στο Piccadily Circus θα προβάλλεται – και θα αναμεταδίδεται μέσω YouTube – ένα αφιέρωμα στους υγειονομικούς του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έχασαν τη μάχη με τον φονικό κορωνοϊό.

    Στη Νέα Υόρκη η τεράστια κρυστάλλινη σφαίρα, που κάθε χρόνο εδώ και πάνω από έναν αιώνα σηματοδοτεί την άφιξη του νέους έτους, θα πέσει και φέτος ακριβώς τα μεσάνυχτα στην Τάιμς Σκουέρ, αλλά οι δρόμοι λόγω της πανδημίας θα είναι άδειοι – μια δραματική αλλαγή αναφορικά με τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς όχι μόνον για το Μανχάταν, αλλά για τις περισσότερες πόλεις στις ΗΠΑ καθώς η πανδημία καλπάζει με 19.448.626 κρούσματα και 336.947 θανάτους στη χώρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

    Ακόμη και μεγαλουπόλεις στην Ταϊβάν, χώρα – πρότυπο στη διαχείριση της πανδημίας, λαμβάνουν μέτρα καλώντας τους πολίτες να παρακολουθήσουν από τα σπίτια τους τα σώου πυροτεχνημάτων και τις άλλες πρωτοχρονιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις, μετά τον εντοπισμό στη νησιωτική χώρα του πρώτου κρούσματος του νέου λίαν μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, που πρωτοανακαλύφθηκε στη Βρετανία.

    Μια χώρα όπου οι πολίτες της θα μπορέσουν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους διά ζώσης είναι η Νέα Ζηλανδία, που έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία. Σε αρκετές πόλεις οι κάτοικοί τους θα απολαύσουν τα σόου των πυροτεχνημάτων με λίγους σχετικά περιορισμούς.

    Στο Ντουμπάι χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες αναμένεται να δώσουν το παρόν σε σόου πυροτεχνημάτων και λέιζερ στον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου, το Μπουρτζ Καλίφα, αλλά όλοι τους θα υποχρεούνται να φορούν μάσκες και να έχουν δηλώσει με κώδικες QR την παρουσία τους, είτε βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, είτε σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια.

    Στη Βηρυτό, που προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από την φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι, οι Αρχές χαλάρωσαν αρκετά τα μέτρα ενόψει της Πρωτοχρονιάς μεταθέτοντας για τις 03:00 τα χαράματα την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα ξανάνοιξαν, διαφημίζοντας τα πρωτοχρονιάτικα πάρτι τους, αλλά ο φόβος συνωστισμού υποχρέωσε την κυβέρνηση του Λιβάνου να προειδοποιήσει ότι αν δεν προσέξουν οι πολίτες, ίσως επιβληθεί νέο lockdown μετά τις γιορτές.

    Τέτοιοι φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων την Πρωτοχρονιά απασχολούν τις Αρχές σε πολλές χώρες εν μέσω δυσοίωνων ενδείξεων ότι νέα στελέχη του κορωνοϊού μπορεί να επιτείνουν τον εφιάλτη τους επόμενους μήνες. Η Άνγκελα Μέρκελ στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της προειδοποίησε τους Γερμανούς ότι η «ιστορική» κρίση της πανδημίας δεν έχει ακόμη τελειώσει και πως η χώρα έχει ακόμα μπροστά της «μεγάλες δυσκολίες», έστω κι αν τα εμβόλια φέρνουν κάποια ελπίδα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ