Σάββατο 21.09.2024
More

    Μεγάλη κινητοποίηση ενόψει της κακοκαιρίας

    Στήριξη του εμβολιασμού και τη συνεργασία των Αρχών για μεταφορά όσων έχουν προγραμματίσει ραντεβού για εμβόλιο, προκρίνει η Πολιτεία

    Μεγάλη κινητοποίηση σε όλη τη χώρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες. Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου όπως και των υπηρεσιών των Δήμων.

    Σύσκεψη

    Έκτακτη συντονιστική σύσκεψη έγινε χτες το μεσημέρι στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

    Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα κατά τις επόμενες ημέρες.

    Στήριξη του εμβολιασμού

    Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη οι δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

    Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

    Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας. Επίσης συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

    Ο καιρός

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι σήμερα Σάββατο από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

    1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

    2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

    3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

    4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

    Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

    Στη σύσκεψη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου

    Στη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας για την προετοιμασία των Δήμων της χώρας και συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, εκπροσωπώντας τους Δήμους της περιοχής.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΔ, ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε για μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών, ζητώντας από τους Δήμους να βρίσκονται τις επόμενες ώρες σε επιφυλακή αυξημένου συναγερμού που σημαίνει ότι ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού και τίθενται σε 24ωρη ετοιμότητα. Ζήτησε επίσης από τους Δήμους, οι δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» να ενεργοποιηθούν και να λάβουν μέριμνα για ανήμπορους πολίτες που πιθανόν θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε καλά θερμαινόμενους χώρους. Στόχος της πολιτείας και των Δήμων είναι να μην αποκλειστούν περιοχές και ασφαλώς, να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή. Τις επόμενες ώρες και ανάλογα με τα δεδομένα, ενδέχεται να ληφθεί απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων από το Υπουργείο.

    Για την Ήπειρο, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου έχουν τεθεί σε ετοιμότητα όλα τα μηχανήματα των Δήμων όσο και ιδιωτικά μηχανήματα που θα εκμισθωθούν και θα συνδράμουν όπου χρειαστεί, ενώ έχει υπάρξει και προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αλατιού.

    Ο κ. Ντακαλέτσης τέλος, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ανασταλούν για τις επόμενες ώρες, τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά του Covid-19, καθώς όπως είπε, θα είναι δύσκολο να μεταφερθούν με ασφάλεια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε πως από τη στιγμή που ποσότητες εμβολίων έχουν ήδη μεταφερθεί στα κατά τόπους hubs, δε μπορεί να υπάρξει αλλαγή του προγραμματισμού των εμβολιασμών. Στις περιπτώσεις που θα υπάρχει δυσκολία να μεταφερθεί κάποιος στο εμβολιαστικό κέντρο, θα πρέπει να ζητείται βοήθεια της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής ή του Λιμενικού αλλά και αν και τότε δεν καταστεί δυνατή η πρόσβαση του πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο, το ραντεβού που χάνεται θα επαναπροσδιορίζεται άμεσα.

    Ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε με ένταση από τους Δήμους να κάνουν το παν τι δυνατόν για να μην ακυρωθούν εμβολιασμοί.

    Σημειώνεται ακόμα πως μετά από τη διατύπωση από τους προέδρους των Π.Ε.Δ. του αιτήματος αντικατάστασης του απαρχαιωμένου εξοπλισμού των Δήμων και άμεσης πρόσληψης μόνιμων χειριστών, ο κ. Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε πως με επείγουσες διαδικασίες, οι Δήμοι της χώρας θα μπορέσουν να προμηθευτούν το επόμενο διάστημα, μηχανήματα και εξοπλισμό για την πολιτική προστασία τους, από ένα κονδύλι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ που θα εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ