Σάββατο 23.11.2024
More

    1.600 εισαγωγές μόνο στην Αττική σε μία εβδομάδα- Γκάγκα: Διασωληνώνουμε 20χρονους

    Περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού

    Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, λόγω του κορωνοϊού, ενώ ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων είναι σταθερά πάνω από τα 2.000 αυτή την εβδομάδα.

    Μόνο στην Αττική- στην 1η και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια- έγιναν 1.600 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Ο μέσος όρος των εισαγωγών που γίνονται κάθε ημέρα στα νοσοκομεία ξεπέρασε τις 330, ενώ περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού.

    Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν, κάτι που ανέβασε στο 63% την πληρότητα των ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση.

    «Στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87% παρόλο που έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών», συμπλήρωσε η ίδια. «Το σύστημα συνεχίζει να πιέζεται. Ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει σταθερός, αλλά σε υψηλά επίπεδα», υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, 451 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. «Οι επόμενες 10-15 ημέρες είναι κρίσιμες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

    «Είναι δύσκολο και δεν σταματάει, μας προβληματίζει πολύ», τόνισε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», περιγράφοντας την κατάσταση στο νοσοκομείο.

    «Έχουν κορεστεί όλα- και οι θάλαμοι και οι ΜΕΘ. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο, βγάζουμε ένα εξιτήριο και υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να μπουν», περιέγραψε η κ. Γκάγκα μιλώντας στο ΟPEN το πρωί του Σαββάτου.

    «Αυτή τη στιγμή στο “Σωτηρία” έχουμε 84 κρεβάτια ΜΕΘ και σε αυτά είναι περίπου 65 διασωληνωμένοι ασθενείς», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι έχει μειωθεί η μέση ηλικία των νοσηλευομένων.

    «Χθες στην εφημερία είχαμε 20χρονους που χρειάζονταν να διασωληνωθούν, στείλαμε στη ΜΕΘ 38χρονο. Η μέση ηλικία πέφτει. Πάντα είχαμε τέτοια περιστατικά, τώρα είναι μεγαλύτερη η διαμόλυνση στους νέους ανθρώπους», περιέγραψε.

    Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι δεν είναι υπέρ των «στρατιωτικών μέτρων» και υπογράμμισε ότι «ο καθένας μας πρέπει να καταλάβει σε τι περιβάλλον είμαστε αυτή τη στιγμή.

    Από την άλλη ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» τάχθηκε υπέρ του προσεκτικού ανοίγματος όλων των δραστηριοτήτων.

    «Το “άνοιγε- κλείσε” μας οδηγεί σε μικρές ή μεγάλες εκρήξεις», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. «Ο Μάρτιος θα είναι ο τελευταίος μήνας της νόσου, θα αρχίσει η ύφεση μετά τον Μάρτιο- Απρίλιο, αλλά πρέπει να αλλάξουν τα πάντα, να στοχεύσουμε τη νόσο με ενίσχυση του ΕΣΥ», συμπλήρωσε.

    Την ίδια ώρα εξέφρασε ανησυχία για τις μεταλλάξεις. «Φόβος και τρόμος μας είναι οι μεταλλάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο φόβος είναι μήπως η μετάλλαξη «νικήσει» το εμβόλιο, γιατί τότε θα ξεκινήσουν όλα από την αρχή.

    Επίσης ο κ. Καπραβέλος εκτίμησε ότι η πίεση στο ΕΣΥ είναι ελεγχόμενη. «Δεν είχαμε πίεση χθες στην εφημερίδα μου, δεν έχει σχέση το τρίτο κύμα με το δεύτερο που μειώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ