Ο ΕΟΔΥ παραχωρεί τη χρήση του ΠΕΔΥ στους Αμπελόκηπους στο Κέντρο Υγείας
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η απόφασηΥ του ΕΟΔΥ, για την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου στους Αμπελόκηπους που επρόκειτο να λειτουργήσει ως Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, στην 6η ΥΠΕ και από εκεί στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, ώστε να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο.
Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ληφθεί και αναμένεται να αποτυπωθεί σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, με αποδέκτη την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, που ως έχουσα την αρμοδιότητα, θα δώσει στη συνέχεια την εντολή είτε για τη μεταφορά του εμβολιαστικού κέντρου από το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων στο κτίριο του πρώην ΠΕΔΥ είτε για τη λειτουργία ενός νέου εμβολιαστικού κέντρου.
Αυτά είναι τα δύο βασικά σενάρια που εξετάστηκαν εξαρχής ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος του εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο Υγείας και αφετέρου να αυξηθεί η ταχύτητα υλοποίησης των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό.
Για να υλοποιηθεί όμως το δεύτερο σενάριο, και να λειτουργήσει ένα κέντρο με πολλές εμβολιαστικές γραμμές, θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό, που τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι δυσεύρετο.
Το ζήτημα αυτό είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που απασχολεί τις υγειονομικές υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο, αν και τις τελευταίες ημέρες ακούγεται όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο να προωθηθεί ως περισσότερο εφαρμόσιμη λύση, η διενέργεια των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό στις ΤΟΜΥ, ακόμη όμως και στα περιφερειακά ιατρεία.
Περιμένουν το μονοδοσικό εμβόλιο
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να προστεθούν στην εμβολιαστική «φαρέτρα» τα εμβόλια που δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης και κυρίως γίνεται αναφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson&Johnson, μία μεγάλη ποσότητα του οποίου αναμένεται να φτάσει στις αρχές Απριλίου στην Ελλάδα.
Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και το συγκεκριμένο τουλάχιστον εμβόλιο φτάσει στη χώρα, τότε ίσως είναι ακόμη πιο εύκολο και γρήγορο, να γίνουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε πολύ περισσότερους χώρους από τους υφιστάμενους και σίγουρα όχι μόνο σε εμβολιαστικά κέντρα, που ήδη είναι υπερφορτωμένα.
Στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων λειτουργούν δύο εμβολιαστικές γραμμές και σε καθημερινή βάση εκτελούνται κατά μέσο όρο 100 εμβολιασμοί της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε πως υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πίεση στη δομή, και στ προσωπικό της που καλείται να ανταποκριθεί σε δύσκολες κτιριακές συνθήκες και υποδομές, ενώ επιπρόσθετα κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και την απώλεια δεκάδων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, λόγω προβλήματος στο σύστημα ψύξης, που προκλήθηκε από την ανεπάρκεια του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Εργασίες και στο ΠΕΔΥ
Ακόμη όμως και αν ληφθεί άμεσα η απόφαση, για την παραχώρηση του κτιρίου στο Κέντρο Υγείας Iωαννίνων, η κατάσταση στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, και κυρίως στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτό, χρήζει άμεσων παρεμβάσεων.
Πριν από τρεις περίπου μήνες, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης είχε επισκεφθεί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου το κτίριο και όπως είχε διαπιστωθεί, απαιτούνταν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων, αλλά και η εγκατάσταση ενός ανελκυστήρα από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου.
Γίνεται σαφές, ότι ακόμη κι αν σε γραφειοκρατικό επίπεδο, η υπόθεση παραχώρησης του κτιρίου προχωρήσει γρήγορα, θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα που ίσως ξεπερνά και το μήνα, για να γίνουν οι βασικές έστω παρεμβάσεις στο κτίριο, για να είναι λειτουργικό, τουλάχιστον σε μία αρχική φάση για τους εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ