Οι συνέπειες του lockdown
Το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού οδήγησε σε βουτιά τον αριθμό των μηνιαίων γεννήσεων στην Ισπανία στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, επιβεβαιώνοντας αντίστοιχες ενδείξεις μείωσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Τον Δεκέμβριο γεννήθηκαν μόνο 23.226 μωρά, κατά 20,4% λιγότερα συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2019 και τα λιγότερα από το 1941, όταν άρχισαν να καταγράφονται τέτοιου είδους στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INE, τονίζονας τη σύνδεση μεταξύ της μείωσης και ενός εκ των αυστηρότερων lockdowns στην Ευρώπη. «Παρόλο που ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται σε μια σταθερά πτωτική τάση για αρκετά χρόνια, η μείωση επιτάθηκε εννέα μήνες μετά το lockdown κατά την πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης (λόγω του κορονοϊού)», ανέφερε η INE σε ανακοίνωση.
Ωστόσο, παρόλο που το αρχικό lockdown στην Ισπανία παρέμεινε σε ισχύ για ολόκληρο τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, εννέα μήνες αργότερα, αυξήθηκε κάπως στα 24.061. Δημογράφοι προβλέπουν ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση γεννήσεων σε όλη την Ευρώπη για το 2021, καθώς οι νέοι άνθρωποι σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν σε γενικές γραμμές υποστεί το βαρύτερο οικονομικό πλήγμα από τα lockdowns που επιβλήθηκαν με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19.
Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στην Ευρώπη
Το ποσοστό γονιμότητας στην Ισπανίας, το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα, συνεχίζει να αποτυπώνει τις επιπτώσεις από τη διπλή ύφεση που προκάλεσαν η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους την περίοδο 2008-2012. Αντίστοιχες μειώσεις στις γεννήσεις που συνδέονται με την πανδημία έχουν προκύψει και σε γειτονικές χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορωνοϊό, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Οι γεννήσεις στην Ιταλία τον Δεκέμβριο κατέγραψαν βουτιά 21,6%, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, ενώ οι γεννήσεις στη Γαλλία μειώθηκαν το 2020 στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE.
Στην Ισπανία, οι γεννήσεις ήδη κατέγραφαν μείωση με ταχείς ρυθμούς πριν από τον κορωνοϊό, σημειώνοντας πτώση 16% μεταξύ του 2014 και του 2019. Εκτός από τις προκλήσεις σε συναισθηματικό επίπεδο για τα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν, μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και οικονομικές προκλήσεις για χώρες που ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με χρόνια προσπαθειών για να εξέλθουν από την οικονομική κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία. Λιγότερες γεννήσεις σημαίνει λιγότερους και μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. Αυτό σταδιακά μπορεί να επηρεάσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και να ασκήσει πιέσεις στα δημόσια συνταξιοδοτικά και προνοιακά συστήματα, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ του πλουσιότερου Βορρά της Ευρώπης, όπου τα ποσοστά γεννήσεων είναι υψηλότερα, και του φτωχότερου Νότου.