Παρασκευή 22.11.2024
More

    Συντονισμός των έργων Πολιτισμού στην Περιφέρεια Ηπείρου

    Αυτοψία και συντονισμό των έργων, που εκτελούνται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού έκανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια τριήμερης περιοδείας της στην Περιφέρεια Ηπείρου.

    Αναστηλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος των Γιτάνων

    Το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, η Υπουργός, συνοδευόμενη  από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γ. Διδασκάλου, και υπηρεσιακούς παράγοντες έκανε σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Τα στελέχη της Εφορείας έθεσαν το χρονίζον πρόβλημα της μεταστέγασης των γραφείων της Εφορείας. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο ανήκει το κτήριο του παλαιού Κέντρου Υγείας, και δρομολογήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων και ενημερώθηκε  για τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου, που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και του ευρύτερου χώρου, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου. Η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση του έργου της στερέωσης και αποκατάστασης του οχυρωματικού περιβόλου ύπερθεν του θεάτρου, καθώς και για την διασφάλιση της συνέχισης χρηματοδότησης της αναστήλωσης του μνημείου, δηλώνοντας «την μεγάλη αναπτυξιακή σημασία της ανάδειξης των Γιτάνων για την περιοχή και ότι αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα».

    Η Νικόπολη στο επίκεντρο

    Στη συνέχεια η Υπουργός συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Φιλιατών κ. Σπύρο Παππά, επισκέφτηκε το δημαρχείο και συζήτησε τις προτάσεις των φορέων της περιοχής για την  ενίσχυση της σύγχρονης  πολιτιστικής  δημιουργίας. Η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε επίσης, στο Γράμμο, στο χωριό Λιά, το «Μουσείο Υφαντή» που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, με σκοπό να φιλοξενήσει και τρεις σπουδαίες εικόνες του Θεόφιλου, ενώ ξεναγήθηκε στο χωριό, γνωστό από το βιβλίο «Ελένη» του Νίκου Γκατζογιάννη.

    Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, η Yπουργός, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς συζήτησε το θέμα της συνέχισης της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου και την επίλυση χρονιζόντων αναστηλωτικών προβλημάτων των μνημείων του χώρου. Το απόγευμα, στα Ιωάννινα, επισκέφθηκε την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και συζήτησε με τον πρόεδρό της κ. Άκη Δερδεμέζη διάφορα θέματα που αφορούν στη Εταιρεία, ανάμεσα στα οποία την επίλυση του ζητήματος που αφορά στη διευθέτηση χώρου στάθμευσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης σε ιδιοκτησία της ΕΗΜ.

    Αργότερα η Υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για την κατάρτιση της ατζέντας των θεμάτων που τους απασχόλησαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου κατά την ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε η υπουργός με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, κ. Γ. Διδασκάλου, και υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκαν  τα έργα Πολιτισμού που εκτελούνται στο σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου. «Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σήμερα στον Τομέα Πολιτισμού, είπε η κ. Μενδώνη, και όχι μόνο της Ηπείρου, είναι αρκετά πίσω. Είναι πίσω, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ποτέ κανένας συντονισμός, όπως αυτός που γίνεται σήμερα. Οι υπηρεσίες μόνες τους μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αλλά εάν δεν υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση και η συντονιστική ευθύνη από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε κεντρικό επίπεδο, χάνεται χρόνος και η απώλεια χρόνου σημαίνει απώλεια του ικανοποιητικού βαθμού της απορροφητικότητας. Για αυτό είμαστε εδώ».

    Να αναδειχθεί το Σούλι

    Στη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη συζητήθηκε και η ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου. Η κ. Μενδώνη, δήλωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για το Σούλι. Όπως είπε, «είναι η στιγμή, και ενόψει του 2021, που θα πρέπει η Πολιτεία και η αυτοδιοίκηση να παρέμβουν, ώστε το μοναδικό οικιστικό σύνολο του Σουλίου να αρχίσει, όχι απλώς να συντηρείται, αλλά να αναδεικνύεται και να αναβιώνει».

    Τέλος, παρουσιάστηκαν αναλυτικά και οι προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Περιφέρεια Ηπείρου που είτε υλοποιούνται είτε εκκρεμούν σε στάδια της διοικητικής διαδικασίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη προώθησης εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ της σύνταξης του φακέλου για την υποψηφιότητα της Νικόπολης στη UNESCO, διαδικασία η οποία δεν προχώρησε καθόλου από το 2014.

    Μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης η κ. Υπουργός δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για τη συνεργασία ετών που έχουμε, η οποία μέχρι σήμερα έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Σκοπός μας είναι να επισκεφθούμε όλες τις Περιφέρειες και να συντονίσουμε όλα τα έργα που υλοποιούνται την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και να δούμε τις δυνατότητες ωρίμανσης νέων έργων, ώστε να έχουμε μια δεξαμενή μελετών για τη νέα προγραμματική περίοδο, πράγμα το οποίο θεωρούμε καθοριστικό».

    Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο σοβαρή συζήτηση και δουλειά ουσίας για κάθε ένα έργο ξεχωριστά από Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Είχαμε μια σοβαρή συζήτηση με την Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα, όπου έγινε αναλυτική εξέταση των έργων, με όλες τις Εφορείες, με όλες τις Υπηρεσίες».

    Σύσκεψη για το Ζαγόρι

    Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Γιώργο Σουκουβέλο, με τον οποίον συζήτησαν τις διαδικασίες της προετοιμασίας του φακέλου της ένταξης του Ζαγορίου, στα Πολιτιστικά Τοπία της UNESCO και προσδιορίστηκαν τα απαιτούμενα βήματα. Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιούν πενθήμερη αυτοψία στο Ζαγόρι και συνεργάζονται με φορείς και εμπειρογνώμονες για την προώθηση της διαδικασίας. Όπως είπε η κ. Μενδώνη, «συζητήσαμε τα στάδια της δημιουργίας και σύνταξης του φακέλου που θα πρέπει να υποβληθεί στην UNESCO, σύμφωνα με όσα είχε εξαγγείλει τους προηγούμενους μήνες ο Πρωθυπουργός, ώστε τα Ζαγοροχώρια να είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών παραγόντων, της αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών. Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο. Είχαμε μια συντονιστική σύσκεψη και έχουμε υπολογίσει ότι μέσα στην άνοιξη θα γίνει στα Γιάννενα ένα είδος εργαστηρίου, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να μπορέσουμε να συντονίσουμε καλύτερα τα πράγματα. Αρχή καλοκαιριού, μέσα στον Ιούνιο, θα έχουμε μια πρώτη εκδοχή του διαχειριστικού σχεδίου και στη συνέχεια – μέχρι το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – θα έχουμε την πρώτη μορφή συγκρότησης του φακέλου».

    Συνεργασία με τον δήμαρχο  Ιωαννίνων

    Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε συνεργασία και με τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, κατά την οποία αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η προγραμματική σύμβαση που αφορά στις παρεμβάσεις στο Κάστρο, ώστε να δημιουργηθεί το «Πάρκο Πολιτισμού». Η προγραμματική σύμβαση τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε αμέσως μετά να υπογραφεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Στην ίδια σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για την προβολή και αξιοποίηση της μοναστικής πολιτείας στο Νησί, όπως επίσης και για την αξιοποίηση του συνεδριακού κέντρου που έχει δημιουργηθεί από την Μητρόπολη Ιωαννίνων. Η Υπουργός ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για την ανάγκη αναβάθμισης του Πάρκου στα Λιθαρίτσια, όπως και για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου στην Καστρίτσα. Προϋπόθεση για το δεύτερο αποτελεί η ανάγκη ολοκλήρωσης των υποδομών, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο. Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη άμεσης ένταξης του έργου αποκατάστασης του τζαμιού της Καλούτσιανης, η μελέτη του οποίου κατατέθηκε πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και στο Οθωμανικό Λουτρό, για το οποίο πρόκειται ως το τέλος Ιανουαρίου να κατατεθεί το τεχνικό δελτίο στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο η υλοποίηση του έργου. Τέλος, η Υπουργός ενημερώθηκε για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει ο Δήμος και το Πνευματικό Κέντρο στο Ιτς Καλέ.

    Ο Δήμαρχος, κ. Μωυσής Ελισάφ, σημείωσε ότι «η κ. Μενδώνη ήταν πλήρως ενημερωμένη για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της και αποφασισμένη να δώσει άμεσες λύσεις. Η συνεργασία μας αποδείχθηκε ουσιαστική και θα έχει συνέχεια με σκοπό να δρομολογηθούν λύσεις σε χρονίζοντα θέματα και κυρίως να υλοποιήσουμε το «Πάρκο Πολιτισμού» στο Κάστρο».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ