Tα μέτρα της κυβέρνησης κατά την πανδημία παρουσίασε ο Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας
Ξεπερνά τα 370 εκ. ευρώ το ποσό που έχει δοθεί από το υπ. Οικονομικών στην περιφέρεια Ηπείρου το διάστημα της πανδημίας από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων, και παραγωγών, για να σταθούν όρθιοι στη μάχη της υγειονομικής κρίσης.
Ένας αναλυτικός απολογισμός των μέτρων και ενισχύσεων που δόθηκαν και εκείνων που πρόκειται να δοθούν το επόμενο διάστημα έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπ. Οικονομικών από τον υπουργό Χρ. Σταϊκούρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, εκπροσώπων των επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αντίστοιχης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης με τηλεδιασκέψεις και στις 13 περιφέρειες της χώρας με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο».
Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, συνεχίζει την προσπάθεια υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που αναμένεται να συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, να επιλύσουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία.
Στην τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών για την Ήπειρο, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων ανέπτυξαν τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.
Κατά την παρουσίασή του, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα μέτρα συνολικού ύψους άνω των 370 εκατ. ευρώ», σημείωσε.
Τα μέτρα και οι ενισχύσεις
Αναλυτικά, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Σταϊκούρα στην Ήπειρο έχουν γίνει οι παρεμβάσεις στους εξής τομείς:
1ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων
Το υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Ηπείρου, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 362 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:
147 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 18.608 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 7.911 ευρώ.
16 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
146 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.020 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
52 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
Από τα 362 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Ηπείρου:
τα 44 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
τα 38 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
τα 219 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
τα 61 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πρεβέζης.
2ον. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα
Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:
1.868.346 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
176.875 ευρώ στον τομέα παραγωγής ανθέων.
98.631 ευρώ στον τομέα σπαραγγιών.
84.500 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
410.571 ευρώ στους τομείς της α) επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.
Β. Καταβλήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:
3.461.700 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
60.841 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών τους δραστηριοτήτων.
Γ. Έχουν σχεδιαστεί μέτρα στήριξης στους τομείς:
Της εκτροφής χοίρων εντατικής μορφής.
Της εκτροφής πτηνών.
Τα μέτρα αυτά είναι στο στάδιο αποστολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.
3ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων
Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.Η.)
Στις 17.7.2020 δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (67%) του Ο.Λ.Η.
Στις 30.10.2020 υποβλήθηκαν εννέα Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος οι οποίες βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης.
Εγνατία Οδός
Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός παραχώρησης για 35 χρόνια της λειτουργίας και συντήρησης του δρόμου που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τα σύνορα της Τουρκίας (648 χλμ.). Την 1η.4.2021 αναμένονται οι οικονομικές προσφορές.
4ον. Παρεμβάσεις σε λοιπούς τομείς
Ενίσχυση με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ τα ΚΤΕΛ της περιοχής για τις απώλειες από την πανδημία.
Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών και Μεταφορών, αποφασίστηκε η χορήγηση έκτακτης επιδότησης με την μορφή άμεσης επιχορήγησης στις εταιρείες ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε., λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.
Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης, για όλη τη χώρα, ανέρχεται σε 19.787.719 ευρώ, εκ των οποίων τα 1,513 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στις εταιρείες Αστικών και Υπεραστικών ΚΤΕΛ της Περιφέρειας Ηπείρου. Ειδικότερα:
– το Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας θα λάβει 89.258 ευρώ,
– το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων θα λάβει 205.683 ευρώ,
– το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Άρτας θα λάβει 268.246 ευρώ,
– το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας θα λάβει 166.747 ευρώ,
– το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πρέβεζας 213.871 ευρώ και
– το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων θα λάβει 569.116 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 είχαν δοθεί επιπλέον 48,8 εκατ. ευρώ για την στήριξη κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο των εταιρειών ΚΤΕΛ – ΚΤΕΛ Α.Ε., των Επιχειρήσεων Τουριστικών Γραφείων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ., καθώς και για την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.
Ποιοι συμμετείχαν
Στην τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος.
Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών», η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ιωαννίνων κα. Νικολέτα Τσουμάνη, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου κ. Δημήτρης Λάμπρου, ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ιωάννης Λυκοτραφίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Ιωάννης Μπούρης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρος Πάσχος, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ, Μπαρ, Εστίασης Ιωαννίνων κ. Χρήστος Τάτσης, ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Σπύρος Σουρέλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας κ. Δημήτρης Χουλιάρας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ευάγγελος Χρηστάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Πραμαντιώτης, ο πρόεδρος Τουριστικών Καταλυμάτων Ιωαννίνων κ. Ελευθέριος Ζαρκάδας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας κ. Κώστας Ανατολιωτάκης, ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας κ. Πολύκαρπος Χαλκίδης, ο πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας κ. Ευστάθιος Παππάς, ο αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Θεσπρωτίας κ. Κώστας Ρέβης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Άρτας «Ο Άραχθος» κα. Γεωργία Πατέντα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας «Ο Ξένιος» κ. Γιώργος Γκανιάτσας.
Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ