Η αντιμετώπιση της πανδημίας επιδρά και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Την επίδραση που έχει η αντιμετώπιση της πανδημίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο εκπαιδευτικό έργο αναδεικνύει το Τμήμα της Ιατρικής Ιωαννίνων προτείνοντας και έναν εναλλακτικό σχεδιασμό για το σύστημα Υγείας στην περιοχή.
Η Διοίκηση του Τμήματος με ανακοίνωσή της την Παρασκευή αφού τονίσει οτι η πανδημία έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, καθώς διανύουμε ήδη τον 13ο μήνα και ότι η εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή «δεν δείχνει σημεία ύφεσης, αντίθετα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιδείνωσης της συνολικής κατάστασης», δίνει κι ένα περίγραμμα των εξελίξεων στην ανάπτυξη των υπηρεσιών στο ΠΓΝΙ. Όπως αναφέρει:
«Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που αποτελεί το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης των φοιτητών μας και που παρέχει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, μη παρεχόμενες από λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής (ογκολογικές, νευρολογικές, νευροχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές, καρδιολογικές, καρδιοχειρουργικές), είναι το νοσοκομείο που φέρει το συντριπτικό βάρος της νοσοκομειακής αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19. Ειδικότερα έχει ήδη αναπτύξει 18 κλίνες ΜΕΘ Covid -19, οι δύο από αυτές νεογνών, σε σύνολο 25 κλινών που έχουν αναπτυχθεί στην συνολική περιφέρεια Ηπείρου, καλύπτοντας έτσι την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση σε ΜΕΘ. Είναι επίσης το μοναδικό Νοσοκομείο που παραχωρεί τον χώρο και την υλικοτεχνική υποδομή για άλλες 6 κλίνες ΜΕΘ Covid-19.
Με βάση τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος Ιατρικής θα είναι αδύνατον να συνεχισθεί και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών θα σταματήσει, ενώ δεν θα είναι δυνατή η θεραπευτική αντιμετώπιση όλων των ασθενών Covid-19, καθώς δεν θα επαρκούν ούτε οι δομές -παρά τις προσθήκες νέων κλινών- ούτε το προσωπικό», σημειώνεται.
Προκειμένου να μην ανασταλεί το εκπαιδευτικό και το εξειδικευμένο κλινικό έργο, προτείνεται «η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με Covid-19 στην περιφέρειά μας, που θα περιλαμβάνει την μετατροπή ενός μικρότερου νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid-19, κατά το πρότυπο ανάπτυξης τέτοιων δομών στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».
Ζητείται η άμεση επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου με θεσμική ενεργό συμμετοχή του Τμήματος Ιατρικής, το οποίο θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο σε περίπτωση που η πανδημία εξακολουθήσει να πλήττει την χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή της ΒΔ Ελλάδας τον επόμενο μήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται απαραίτητος και ο άμεσος εμβολιασμός των φοιτητών και όσων από το προσωπικό του Τμήματος παραμένει ανεμβολίαστο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά και η προσφορά υπηρεσιών από μέρους τους με σχετική ασφάλεια.
«Στην τωρινή περίοδο της πανδημίας η μακροχρόνια υφιστάμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποκτά πλέον τραγικές διαστάσεις με αποτέλεσμα, παρά την εξαντλητική προσφορά του προσωπικού του Τμήματος, διδακτικού και λοιπού, να διακυβεύεται η ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης των φοιτητών μας και να υποβαθμίζεται το επίπεδο παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας.
Αρνούμαστε να απαξιώσουμε την εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών και να στερήσουμε την προσφορά εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών και ζητούμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει η Ιατρική και θεωρεί ζωτικής σημασίας και την οικονομική ενίσχυση για την ασφαλή υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ