Σάββατο 04.12.2021
More

  Απαιτούνται διευκρινίσεις για την ερασιτεχνική αλιεία

  Η νέα ΚΥΑ δεν κάνει καμία αναφορά στην ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά ύδατα

  Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία για την δυνατότητα που δίνεται στους ερασιτέχνες αλιείς να ασκήσουν και πάλι την αγαπημένη τους δραστηριότητα, η νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε μετά τις επιπλέον διευκρινίσεις των τελευταίων ημερών δεν κάνει καμία αναφορά στην ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά ύδατα.

  Όσοι ψαρεύουν σε ποτάμια και λίμνες, με το γράμμα και τον τύπο της νομοθεσίας και των δύο ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί και δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ δεν δικαιούνται να μετακινηθούν αφού δεν έχει αρθεί η απαγόρευση, παρά μόνο για τις παραθαλάσσιες περιοχές.

  Παρά τις διαρκείς οχλήσεις, επισημάνσεις και επιστολές, απάντηση δεν έχει δοθεί, ωστόσο οι ανακοινώσεις που ήταν ασαφείς από την αρχή, άφησαν περιθώρια στους ερασιτέχνες αλιείς να καταφύγουν σε λίμνες και ποτάμια για να ψαρέψουν.

  Είναι γεγονός επίσης ότι η εικόνα αυτή συναντά την ανοχή και την κατανόηση από την αστυνομία, ωστόσο όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Α.Σ Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων Κ. Φρίγκας, οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι σαφείς και ξεκάθαρες.

  Με αυτό το σκεπτικό το αθλητικό σωματείο εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για διχαστική και επιλεκτική μεταχείριση των ερασιτεχνών αλιέων στη χώρα.

  «Ένα ΦΕΚ που όχι μόνον δεν απαντάει σε ερωτήματα, αλλά αντίθετα θέτει νέα – και το κυριότερο- αφήνει περιθώρια παρερμηνειών από τις Υπηρεσίες και τους πολίτες, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εκ νέου έκδοσης διευκρινιστικών οδηγιών από τα Αρχηγεία του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, μιας και εκχωρεί το δικαίωμα άσκησης της Ερασιτεχνικής Αλιείας μόνο στους κατόχους σκαφών, παραλείποντας για μια ακόμη φορά να αναφερθεί στους παράκτιους & υποβρύχιους αλιείς και στους ερασιτέχνες αλιείς των Εσωτερικών Υδάτων (λιμνών και ποταμών) τους οποίους για μια ακόμη φορά αγνοεί.

  Ενα ΦΕΚ που αγνοεί παντελώς την διεθνή πρακτική και την ουσία και την σημασία της άσκησης της Ερασιτεχνικής Αλιευτικής Δραστηριότητας μη κατατάσσοντάς την στις υπαίθριες δραστηριότητες σωματικής άσκησης και ψυχαγωγίας που εξαιρούνται των περιορισμών.

  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει επιτέλους η λογική , θα αποκατασταθεί η εξόφθαλμη αδικία, θα ισχύσει η εκ του συνάγματος υποχρέωση ίσης μεταχείρισης των Ελλήνων πολιτών και κυρίως θα εκτιμηθεί η υπεύθυνη στάση όλων ανεξαιρέτως των Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αλιείας έναντι των θυμάτων της πανδημίας και της προσπάθειας διαχείρισης του προβλήματος κατά την πολύμηνη υποχρεωτική και άδικη αποχή από την αγαπημένη μας δραστηριότητα και εν κατακλείδι θα δοθούν άμεσα σαφείς και ολοκληρωμένες διευκρινήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ