Αυξημένες οι τιμές εξαιτίας των πολλών εξαγωγών αμνοεριφίων
Πιο ακριβά θα πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές το παραδοσιακό αρνί για το πασχαλινό τραπέζι καθώς οι ελλείψεις σε ντόπια, οδηγούν σε άνοδο της τιμής του.
Αντίθετα όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα, το «καλάθι» του σούπερ μάρκετ παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
Η τιμή του οβελία σε σχέση με πέρυσι, με την έλλειψη στην αγορά του ντόπιου κρέατος να ξεπερνά το 30%, λόγω των αυξημένων εξαγωγών όλο το προηγούμενο διάστημα για το Πάσχα των Καθολικών, αλλά και οι εξαγωγές στην Κροατία, ανέβασαν κατακόρυφα την τιμή του αρνιού.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών, Γρηγόρης Κονταξής, αυτές τις ημέρες, όπως όλοι οι συνάδελφοί, του βρίσκονται συνέχεια στα καταστήματα προκειμένου να πάρουν παραγγελίες και να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές που θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
“Λόγω των αυξημένων εξαγωγών του ελληνικού αρνιού και κατσικιού το προηγούμενο διάστημα, δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά και έτσι, με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, η τιμή φέτος καταγράφεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι”, δήλωσε ο πρόεδρος
“Η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμαίνεται φέτος από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, όταν πέρυσι αυτή διαμορφωνόταν περίπου σε 9-9,5 ευρώ/κιλό”.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να προνοήσουν και να κάνουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους ώστε να εξυπηρετηθούν.
Η κίνηση στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πάντως οι καταναλωτές θα ψωνίσουν για ένα πασχαλινό τραπέζι με περιορισμένο αριθμό ατόμων ενώ το γεγονός ότι δεν ταξιδέψουν στα χωριά για τις γιορτές διαφοροποιεί και τις αγορές τους. «Είναι ένα ακόμη διαφορετικό Πάσχα», λέει ο κ. Κονταξής σημειώνοντας ότι το τραπέζι θα γεμίσει και με άλλα είδη όπως γαρδουμπάκια, λουκάνικα και πολλούς άλλους μεζέδες.
Επίσης, η Τρίτη του Πάσχα θα είναι αργία λόγω της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς, έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ημερών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ