Τρίτη 21.09.2021
More

  Πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια σε πρώτη ζήτηση

  Γεμάτα τα αρτοποιεία της πόλης με πασχαλινά γλυκίσματα

  Τι ξεχωριστό έχουν τα πασχαλινά κουλούρια των Ιωαννίνων; Η συνταγή απλή, η γεύση απίστευτη. Η ιδιαίτερη μυρωδιά τους, το σχήμα τους, είναι τα στοιχεία της επιτυχίας του πασχαλινού κουλουριού που δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι.

  Η κίνηση όσο περνούν οι μέρες ανεβαίνει στα αρτοποιεία. Στους φούρνους της γειτονιάς μπορείτε να βρείτε τσουρέκια από 4-10 ευρώ το τεμάχιο, ενώ τα κουλούρια φτάνουν τα 10 ευρώ το κίλο και τα σοκολατένια αυγά από 5-10 ευρώ το τεμάχιο. Ακριβότερα είναι τα γεμιστά τσουρέκια που φτάνουν από 10 έως 14 ευρώ.

  Ο πρόεδρος των Αρτοποιών, Θοδωρής Σίνδρος, αναφέρθηκε στην κίνηση που ακόμη δεν έχει κορυφωθεί πράγμα που θα συμβεί τις επόμενες ημέρες με την καταβολή του πασχαλιάτικου δώρου.

  «Οι τιμές είναι σταθερές και δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια», λέει ο κ. Σινδρος.

  Κάτι που έχει σίγουρα αλλάξει και εξαιτίας της καραντίνας είναι ότι παλαιότερα, ο φούρνος της γειτονιάς ήταν συνυφασμένος με την παραδοσιακή τελετουργία για την παρασκευή των πασχαλιάτικων κουλουριών.

  Έπρεπε να κλείσεις ώρα και ημέρα για να εξυπηρετηθείς μιας που οι φουρνάρηδες ήταν «γεμάτοι». Η ζύμη φτιαχνόταν στο σπίτι και μετά, με τις λεκάνες υπό μάλης οι νοικοκυρές πήγαιναν στο φούρνο της γειτονιάς για να φουρνίσουν τα κουλούρια.

  Εκείνη την μοναδική ημέρα, ο φούρνος γέμιζε από γυναίκες που έμπαιναν στα «άδυτα» του φούρνου όπου τα ταψιά έδιναν κι έπαιρναν και ο φούρναρης σε ρόλο «διευθυντή» συντόνιζε τις νοικοκυρές.

  Η πανδημία άλλαξε λίγο αυτή τη συνήθεια καθώς αρκετές γυναίκες εξαιτίας και του χρόνου που διαθέτουν έφτιαξαν και έψησαν τα κουλούρια τους στο δικό τους φούρνο.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ