Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκεται το Νεπάλ λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων την ώρα που το σύστημα υγείας καταρρέει.
Πέντε ασθενείς με covid-19 πέθαναν από ασφυξία αυτή την εβδομάδα σε νοσοκομείο του νότιου Νεπάλ λόγω έλλειψης οξυγόνου, καθώς στη χώρα παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ το σύστημα υγείας της είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτό της Ινδίας.
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έχει 60πλασιαστεί από την 1η Απριλίου και πλέον φτάνει περίπου τις 9.000. Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Από την αρχή της πανδημίας το Νεπάλ έχει καταγράψει 422.349 κρούσματα covid-19 και 4.252 θανάτους, όμως όπως και στην Ινδία είναι πολύ πιθανό οι πραγματικοί αριθμοί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Σχεδόν οι μισοί από όσους υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού βρίσκονται θετικοί και σοβαρά κρούσματα δεν σταματούν να συρρέουν στα νοσοκομεία, με τις φιάλες οξυγόνου να τελειώνουν πιο γρήγορα από όσο μπορούν να γεμίσουν.
Στο Κατμαντού οι νοσοκομειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς, με τις οικογένειες όσων νοσούν από covid-19 να αναζητούν απεγνωσμένα ένα κρεβάτι.
Πέντε ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Ρουπεντέχι πέθαναν από ασφυξία αυτή την εβδομάδα.
“Τα οχήματά μας έκαναν ουρά για να τις ξαναγεμίσουν τις φιάλες σε τρεις διαφορετικούς σταθμούς ανεφοδιασμού, όμως κανένα δεν κατάφερε να επιστρέψει εγκαίρως”, δήλωσε ο Μπίσνου Γκαουτάμ, γιατρός του περιφερειακού νοσοκομείου Λουμπίνι.
Σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη οξυγόνου
Ο Γκαουράβ Σάρντα, πρόεδρος της ένωσης βιομηχανίας οξυγόνου του Νεπάλ, εξήγησε ότι η ζήτηση ξεπερνά τις ικανότητες παραγωγής.
“Όλα τα εργοστάσια οξυγόνου του Κατμαντού λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και παράγουν οξυγόνο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Μπορούμε να γεμίζουμε 8.000 φιάλες ημερησίως, όμως η ζήτηση είναι πολύ πιο αυξημένη”, εξήγησε.
Ο Σάμιρ Κούμαρ Αντχικάρι, επικεφαλής του κέντρου εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι η χώρα “βρίσκεται σε κρίση”.
“Αν το 20% των ανθρώπων που παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους έχει ανάγκη από ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο, δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε”, τόνισε.
Οι λόγοι της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας στο Νεπάλ είναι αντίστοιχοι με τους λόγους που οδήγησαν την Ινδία σε κατάσταση υγειονομικής κρίσης.
Αν και από τις αρχές Απριλίου –δύο μήνες μετά την Ινδία– καταγράφεται στο Νεπάλ μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων, η κυβέρνηση εξακολούθησε να επιτρέπει τη διεξαγωγή θρησκευτικών γιορτών και πολιτικών συγκεντρώσεων.
Πολλοί Νεπαλέζοι πήγαν στην ινδική γιορτή Κουμπ Μέλα, στην οποία συμμετείχαν εκατομμύρια πιστοί ινδουιστές και πολλοί Ινδοί πέρασαν από το Νεπάλ μέχρι να ανασταλούν οι διεθνείς πτήσεις από την Ινδία.
Έκκληση για διεθνή βοήθεια
Ο Ιατρικός Σύλλογος του Νεπάλ ζήτησε από τους πολιτικούς “να αναβάλουν για αργότερα τους πολιτικούς τους υπολογισμούς” και να δώσουν προτεραιότητα στο να σωθούν ζωές.
Το Νεπάλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία για τις εισαγωγές εμβολίων, όμως εκείνη αναγκάστηκε να παγώσει τις εξαγωγές τον Μάρτιο για να καλύψει τις δικές της ανάγκες και δεν παρέδωσε στο Νεπάλ παρά τα μισά εμβόλια από αυτά που είχε παραγγείλει.
Στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν χορηγηθεί μόνο οι 2,4 εκατομμύρια εμβόλια από την Ινδία και την Κίνα και λιγότερο από το 1% των κατοίκων έχει λάβει δύο δόσεις.
Το Νεπάλ στρέφεται πλέον στην Κίνα. Αυτή την εβδομάδα ένα αεροπλάνο εστάλη στην Κίνα για να παραλάβει ένα πρώτο φορτίο με 400 φιάλες οξυγόνου, ενώ το Πεκίνο έχει προσφέρει 800.000 δόσεις εμβολίων στο Νεπάλ.
Δύο Νεπαλέζοι του εξωτερικού έχουν κινητοποιηθεί από χθες Τετάρτη προκειμένου να συγκεντρώσουν έκτακτη βοήθεια για τη χώρα, δημιουργώντας στο Twitter hashtag #vaccines4nepal (Εμβόλια για το Νεπάλ).
Η συντονίστρια του ΟΗΕ για το Νεπάλ Σάρα Μπέισολοου Νιάντι δήλωσε ότι η χώρα έχει άμεση ανάγκη από βοήθεια.
“Βλέπουμε αντίστοιχο φορτίο με αυτό της Ινδίας, όμως λιγότερες ικανότητες να αντιμετωπιστεί”, δήλωσε καλώντας τη διεθνή κοινότητα “να συνειδητοποιήσει πόσο ευάλωτο είναι το Νεπάλ”.
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας έκανε έκκληση για βοήθεια, θέτοντας ως προτεραιότητα οξυγόνο, εξοπλισμό για τις μονάδες εντατικής θεραπείας και εμβόλια.
“Αν δεν έρθει η βοήθεια που ζητάμε, θα κατευθυνθούμε προς μια φρικτή κατάσταση, που θα είναι πολύ δύσκολο να τη διαχειριστούμε”, προειδοποίησε ο Αντχικάρι.