Η εκκίνηση της νέας τουριστικής σεζόν από σήμερα έχει συμβολικό κατ’ αρχάς χαρακτήρα, αν και έφθασαν και οι πρώτοι τουρίστες στη χώρα ήδη. Περισσότερο, ένα μήνυμα στέλνει η χώρα σε αυτή τη φάση, παρά θα δούμε να μπαίνει μπροστά η τουριστική μας βιομηχανία άμεσα. Ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι εδώ, ότι είναι έτοιμη να κινήσει τα γρανάζια μίας αγοράς από την οποία περιμένει πολλά για την οικονομία της, αλλά και αποτελεί και πρότυπο για διακοπές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Στην πράξη, βέβαια τα προβλήματα δεν είναι λίγα, το αντίθετο. Άλλωστε, ο κόσμος του τουρισμού δεν αναμένει τον επόμενο ενάμιση μήνα να αλλάξει κάτι ριζικά. Η κίνηση θα είναι σε χαμηλά επίπεδα και στην ουσία η περίοδος ως το τέλος Ιουνίου θα είναι αφιερωμένη στην προετοιμασία. Η διαφορά με πέρυσι όμως σε σχέση με το χρόνο, είναι ένα κέρδος ακριβώς περίπου 45 ημερών. Οι συγκρίσεις γίνονται σε σχέση με την τραγική χρονιά του 2020 ώστε να υπάρχει και μία βάση υπολογισμών, ενώ μάλλον δεν ισχύει καμία σχέση σύγκρισης με το 2019. Εκείνα τα νούμερα θα αρχίσουμε να τα συζητάμε από του χρόνου.
Παρ’ όλα αυτά, η τουριστική χρονιά μπορεί να πάει καλά, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ο εμβολιασμός τόσο των Ελλήνων όσο και των επισκεπτών, είναι μία συνθήκη που προσθέτει πολύ καθοριστικούς πόντους σε σχέση με πέρυσι ενώ μεγάλη βοήθεια είναι η διαθεσιμότητα εύκολων και φτηνών πια τεστ ελέγχου. Έχει σημασία αυτό το δίπολο εμβολιασμών- ελέγχων για την προστασία της δημόσιας Υγείας, αλλά και για ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που το έχει ανάγκη κάθε αγορά και ειδικά ο τουρισμός που αναφέρεται σε ανθρώπους. Πέρυσι φοβόμασταν να βάλουμε ακόμα και την ομπρέλα μας σε μία παραλία…
Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα δεν είναι τόσο χαλαρό ώστε να είμαστε και σίγουροι ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο τουριστικό κύμα. Υπάρχει μεγάλη κόπωση στους ανθρώπους, υπάρχει ανασφάλεια που έχει να κάνει και με το αβέβαιο οικονομικό μέλλον, αρκετοί έχουν χάσει εισοδήματα και απασχόληση, υπάρχει μία αίσθηση αβεβαιότητας και ρευστότητας.
Η αισιόδοξη ματιά, λέει ότι οι επιφυλάξεις σταδιακά θα υποχωρούν και μπορεί η εικόνα του Ιουλίου να αλλάξει ριζικά, να γίνει μία «έκρηξη» κρατήσεων και ενδιαφέροντος για το τρίμηνο Ιούλιος- Σεπτέμβριος.
Η πιο συντηρητική πλευρά, βλέπει και πιο συγκρατημένο τον ρυθμό ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος.
Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει με την ευχή ότι ο τουρισμός θα είναι μία ιστορία επιτυχίας φέτος για την Ελλάδα, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από υγειονομικής.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ