Τρίτη 30.04.2024
More

    Στη Βουλή η απόδοση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας

    Στη Βουλή και πάλι το θέμα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας από τον Μ. Κάτση

    Με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Οικονομικών, ο Μάριος Κάτσης ζητά την άμεση απόδοση στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στο Δήμο Φιλιατών των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες. Ο βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

    Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η κυβέρνηση εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες που απαιτούν την απόδοση στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στο Δήμο Φιλιατών, των τμημάτων της χερσαίας ζώνης, σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα, που δεν απαιτούνται για λιμενικές εγκαταστάσεις.

    Ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκης, όταν επισκέφτηκε την Ηγουμενίτσα τον Φεβρουάριο του 2020, διαβεβαίωνε ότι τα εν λόγω τμήματα της χερσαίας ζώνης θα αποδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν  το διαγωνισμό για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε., ενώ σε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή μου στη Βουλή το Νοέμβριο του 2020, δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα παρουσίαζε ολοκληρωμένη λύση. Όμως δυο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ προχωρά κανονικά με τη χερσαία ζώνη να συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο.

    Με την Ερώτηση μου ζητάω το αυτονόητο από την κυβέρνηση, να αποδώσει άμεσα δηλαδή όλα τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν φορούν λιμενικές εγκαταστάσεις στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί, εκκινώντας μάλιστα τη διαδικασία, να αποδώσει αυτά τα τμήματά, παρά το γεγονός ότι τότε δεν υπήρχε κανένας απολύτως κίνδυνος η χερσαία ζώνη να περάσει σε ιδιώτη, καθώς το λιμάνι δεν πωλούνταν. Η απόδοση μάλιστα θα είχε ολοκληρωθεί, όπως πράξαμε άλλωστε σε Πάτρα και Δραπετσώνα, εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τα τίναζε όλα στον αέρα βγάζοντας στο σφυρί το λιμάνι.

    Αναμένω από τους Υπουργούς, κ. Σταϊκούρα και κ. Πλακιωτάκη, γραπτές δεσμεύσεις και κυρίως πράξεις. Τέρμα πια οι δικαιολογίες και το κρυφτούλι. Ο χρόνος τελειώνει. Είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης το αν τμήματα της χερσαίας ζώνης περάσουν στις τοπικές κοινωνίες ή αν θα πάνε ως προίκα στον ιδιώτη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε το έγκλημα με την πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ, και η ίδια θα είναι υπόλογη στους πολίτες της Θεσπρωτίας και στις επόμενες γενιές, αν το ολοκληρώσει με την παραχώρηση και των φιλέτων της χερσαίας ζώνης στον ιδιώτη.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ