Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με βασικό θέμα στην ατζέντα το εμβόλιο της AstraZeneca
Σύμφωνα με πληροφορίες του «kathimerini.gr» η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει εκ νέου την πιθανότητα αύξησης των ηλικιακών ορίων για τη χορήγηση του εμβολίου.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σήμερα σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών.
Νωρίτερα, μιλώντας για το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά που δέχονται για αυτό το θέμα.
«Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% σε σχέση με τη νόσο Covid-19 δεν συγκρίνονται. Γι αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, τόνισε πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης συλλογικής ανοσίας το συντομότερο δυνατό.
«Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη -είναι λόγος να το κάνεις», δήλωσε.
«Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς. Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία», σημείωσε.
Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει άλλο εμβόλιο οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να επιλέγουν κάποιο άλλο σκεύασμα. «Υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν», ανέφερε στον ΑΝΤ1.
Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προβλήματος σε παρτίδες εμβολίων και όχι σε όλα, είπε ότι έχει συζητηθεί, όμως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. «AstraZeneca και Johnson & Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες», τόνισε.
Σχετικά με τα ποσοστά θρομβώσεων σε αυτές τις ηλικίες τόνισε ότι, «στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται, έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα».