Ο πρόεδρος των παιδιάτρων, Αναστάσιος Σέρμπης, για τον εμβολιασμό των παιδιών
Τα εμβόλια -που εξαιτίας της πανδημίας δεν έγιναν, θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους προκειμένου να τα θωρακίσουν απέναντι σε νόσους.
Στο παραπάνω συμπέρασμα συνηγορεί η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία:
«Η πανδημία του COVID-19, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων», καταλήγοντας ότι
«…αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%» τονίζουν.
Ο πρόεδρος των Παιδιάτρων Αναστάσιος Σέρμπης ρωτήθηκε για τα εμβόλια και ειδικότερα για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β.
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή.
Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.
Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, εμετός καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.
«Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.» τόνισε ο κ. Σέρμπης λέγοντας ότι «το κόστος είναι μεγάλο εδικά για τους γονείς που έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά αλλά σε κάθε περίπτωση θέτουμε πάντα σε προτεραιότητα την ζωή του παιδιού».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ