Παρασκευή 22.11.2024
More

    Καμπανάκι κινδύνου παρά τη μείωση των κρουσμάτων

    Η εικόνα της πανδημίας στα Ιωάννινα- Θετικό ότι δεν πιέζεται το σύστημα υγείας

    Στο τι θα γίνει στο τέλος Αυγούστου με την επιστροφή των εκδρομέων και σταδιακά από τις αρχές Σεπτεμβρίου με την επιστροφή στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο, εστιάζει η Ευαγγελία Ντζάνη, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Παροδική και όχι ουσιαστική είναι η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στα Ιωάννινα, παρότι για μία ακόμη εβδομάδα, τρίτη συνεχόμενη, υπάρχει σαφής τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και συνεχής μείωση του ιικού φορτίου στις αναλύσεις των λυμάτων.

    Ωστόσο, πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται στον επιμερισμό του φορτίου της πανδημίας στην υπόλοιπη Ήπειρο, όπως αποτυπώνεται άλλωστε από τις καθημερινές καταγραφές, με σημαντική επιβάρυνση της Πρέβεζας και της Άρτας κατά κύριο λόγο.

    780 νέα κρούσματα

    Η εκτίμηση αυτή της καθηγήτριας Ευαγγελίας Ντζάνη, υπεύθυνης του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έρχεται σε μία περίοδο, που κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την πορεία της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, χτυπά όμως καμπανάκι κινδύνου και για τα Ιωάννινα και για την υπόλοιπη Ήπειρο, διαπιστώνοντας μέσα από τα στοιχεία που συλλέγονται καθημερινά, μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

    Όπως είπε άλλωστε, μόνο τις τελευταίες 14 ημέρες, στην Ήπειρο καταγράφηκαν 780 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, παρότι φαίνεται πως τα Ιωάννινα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις όμορες περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου.

    «Τα νούμερα στα Γιάννενα φαίνονται όντως καθησυχαστικά και αυτό θα αποτυπωθεί και με τη νέα μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, που θα ανακοινωθεί σήμερα (σ.σ χθες), αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική διασπορά στην Ήπειρο. Επομένως, εμείς που βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, εκτιμούμε, ότι στο τέλος Αυγούστου με την επιστροφή των εκδρομέων και σταδιακά από τις αρχές Σεπτεμβρίου με την επιστροφή στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο, θα έχουμε μία νέα άνοδο», σημείωσε αρχικά η κα Ντζάνη.

    Το καλό νέο

    Σίγουρα πάντως σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση υπάρχουν και καλές ειδήσεις, και αυτές συμπυκνώνονται στο ότι στο σύστημα υγείας, παρά τους μεγάλους αριθμούς των κρουσμάτων, δεν καταγράφεται ιδιαίτερη πίεση. «Αυτό όμως αποδεικνύει τη χρησιμότητα και τον ρόλο που έχουν παίξει τα εμβόλια. Δεν είναι όμως μία δεδομένη κατάσταση, γιατί ο ιός τροποποιεί συνεχώς τη συμπεριφορά του και απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση», πρόσθεσε η κα Ντζάνη.

    Το μεγάλο στοίχημα

    Για την επιστημονική κοινότητα όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρου του πλανήτη, το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, συμπεριλαμβάνοντας και τα παιδιά και τους εφήβους, όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και της ακαδημαϊκής περιόδου αντίστοιχα.

    «Δεν περιμένουμε να φτάσουμε σύντομα σε ψηλά ποσοστά εμβολιασμού των εφήβων, αλλά είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε μία παρανόηση που υπάρχει από την αρχή για την περίφημη ανοσία της αγέλη, μέσω της φυσικής νόσησης, η οποία είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με αβέβαιη έκβαση. Ξέρουμε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών και εφήβων δε νοσεί βαριά, όμως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και το ρίσκο μέσω της φυσικής νόσησης. Έτσι λοιπόν οι οικογένειες θα πρέπει να μιλήσουν με τους παιδιάτρους, που θα τους εξηγήσουν ότι το ισοζύγιο γέρνει σαφέστατα προς τη χορήγηση του εμβολίου παρά σε αυτό της φυσικής νόσησης».

    Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά

    Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Υγείας ανακοίνωσε την πρόθεσή της από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να επιστρέψουν οι διά ζώσης λειτουργίες του Πανεπιστημίου σε εργαστήρια, αίθουσες και αμφιθέατρα, απευθύνοντας ισχυρή σύσταση εμβολιασμού σε φοιτητές και προσωπικό. Η κα Ντζάνη προχώρησε ένα βήμα πιο μακριά λέγοντας πως εάν δεν επιτευχθεί ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί ο παραπάνω στόχος. «Είναι εξαιρετικά απαραίτητο να πείσουμε τους φοιτητές και τους συναδέλφους και το προσωπικό, να εμβολιαστούν για να έχουν μία ομαλή συνέχεια της κοινωνικής και της φοιτητικής τους ζωής. Το Πανεπιστήμιο συνηγορεί στην προσπάθεια για μεγαλύτερο εμβολιαστικό ρυθμό, πλην όμως το «κλειδί» στη λειτουργία των ιδρυμάτων από τον Σεπτέμβριο, είναι η αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, κανένα πανεπιστήμιο στον κόσμο, όσο οργανωμένο κι αν είναι δεν μπορεί να επιστρέψει σε φυσιολογική λειτουργία», κατέληξε η κα Ντζάνη.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ