Κυριακή 19.01.2025
More

    Οι αυλόπορτες και ο ρόλος τους στον λαϊκό πολιτισμό​

    Μία εκδήλωση στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου

    Μία περιήγηση στο χρόνο, την ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό, μέρος του οποίου είναι και ο τρόπος κατασκευής των παραδοσιακών πέτρινων κτισμάτων, αλλά και οι ξύλινες αυλόπορτες στο Ζαγόρι, αποτέλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων το βράδυ της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία του χωριού.

    Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Αυλόπορτες, μια διαδρομή στις θύρες της μνήμης» και αφορμή για αυτήν στάθηκε η έκδοση του ημερολογίου για το 2021 του Συλλόγου, που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από τις 13 σωζόμενες και καλά διατηρημένες αυλόπορτες του χωριού, από εκείνες που γλίτωσαν από το Ολοκαύτωμα του χωριού τον Ιούλιο του 1943, αλλά παράλληλα άντεξαν και στο χρόνο.

    Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γ. Σμύρης, αρχιτέκτονας, καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που ανέπτυξε το θέμα «Αυλόπορτες: Ιδιωτικός και δημόσιος χώρος», με αναδρομές στο παρελθόν ακόμη και στη σύνταξη του ΠΔ του Ζαγορίου με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Βασίλη Χαρίση, που από το 1979 κατά την προετοιμασία σύνταξης και διαμόρφωσης του ΠΔ για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών, αναφερόταν μεταξύ άλλων και στις αυλόπορτες, ως ένα αναπόσπαστο τμήμα και της αρχιτεκτονικής αλλά και της καθημερινότητας των ανθρώπων.

    Η Ελ. Οικονομίδη – Δούβλη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας μίλησε για την κοινωνική ενσωμάτωση της αυλόπορτας κάθε σπιτιού στο γίγνεσθαι της οικογένειας και τον ρόλο που έπαιζαν τα πεζούλια και οι συναντήσεις έξω από αυτά στην διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Τέλος, η φιλόλογος και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων Ευθαλία Παπαγεωργίου ανέπτυξε την ομιλία της με θέμα «Οι αυλόπορτες της Δοβράς, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

    Της εκδήλωσης προηγήθηκε νωρίς το απόγευμα και μία περιήγηση και ξενάγηση στο χωριό από τα μέλη του Συλλόγου όπου όποιος συμμετείχε, είχε την ευκαιρία να σταθεί έξω από κάθε μία από τις 13 αυλόπορτες των Ασπραγγέλων, ενώ στήθηκε και ένα εικαστικό εργαστήρι, όπου παιδιά και μεγαλύτεροι ζωγράφισαν αυλόπορτες και άλλες γωνιές του χωριού, με την καθοδήγηση και επιμέλεια της εικαστικού Ευδοκίας Παπαγεωργίου.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ