Τρίτη 28.05.2024
More

  Μίνι lockdown και στο Ρέθυμνο – Παράταση σε Ηράκλειο και Χανιά

  Τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό έχουν διάρκεια ως και την Τετάρτη 25 Αυγούστου

  Ανησυχεί η επιδημιολογική κατάσταση στο Ρέθυμνο της Κρήτης, με αποτέλεσμα από σήμερα να μπαίνει και αυτή η περιοχή της Κρήτης σε μίνι lockdown.

  Τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό έχουν διάρκεια ως και την Τετάρτη 25 Αυγούστου.

  Τα μέτρα είναι:

  • Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας των πολιτών και
  • Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

  Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, 09 έως 15/08/21, στην πόλη του Ρεθύμνου καταγράφηκε σχετική μείωση (-72%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 02-08/08/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα.

  Παράταση σε Ηράκλειο και Χανιά

  Την ίδια ώρα, με βάση άλλο ΦΕΚ παρατείνεται το μίνι lockdown σε Χανιά και Ηράκλειο μέχρι τις 25 Αυγούστου.

  Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές της Κρήτης που βρίσκονται σε μίνι lockdown ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
  • Απαγόρευση μουσικής για όλο το 24ωρο.

  Ειδικότερα, από 01:00 έως 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών μόνο για τους ακόλουθους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

  Την ίδια ώρα, στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

  Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

  Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης

  Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως παρόλο που πάρθηκαν μέτρα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού – Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο συγκεκριμένα, η Κρήτη έχει δαπανήσει το 60% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος που μπορεί να αναπτύξει και τόνισε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει χρήση πλήρους ισχύος του συστήματος, η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τις κλίνες Covid.

  «Επομένως, η Κρήτη μπορεί να νοσηλεύει ακόμα και 30-40 ακόμα ασθενείς με κορωνοϊό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή, πέρα από τους 27 που έχει αυτή τη στιγμή διασωληνωμένους» πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για μια δραματική έκκληση, «υπό την έννοια ότι εάν σπαταλήσουμε όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ για κορωνοϊό, δεν θα έχουμε για άλλα νοσήματα, πχ για τροχαία, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να λέμε ότι η Κρήτη δε μπορεί να φροντίσει τους ασθενείς, ό,τι κι αν συμβεί. Επομένως, οι φιλοξενούμενοί μας και οι επισκέπτες πρέπει να ξέρουν ότι το ΕΣΥ στην Κρήτη έχει έτσι οργανωθεί αυτή τη στιγμή, που μπορεί να φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο τον οποιονδήποτε».

  Σε ερώτηση μάλιστα για το πώς μπορεί να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί, ο κ. Τζανάκης απάντησε πως αυτό θα συμβεί «προσέχοντας, είτε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι», ενώ απηύθυνε έκκληση, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, να προσέχουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ