Ομάδα 46 επιστημόνων προειδοποιεί για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων και διάβρωσης του εδάφους στις πληγείσες περιοχές
Αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων, διάβρωσης του εδάφους και πλημμυρών θα έχουν η βόρεια Εύβοια, η λεκάνη απορροής του Κηφισού και η περιοχή της Βαρυμπόμπης. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ομάδα 46 επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο, που μελέτησαν τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς οι βροχοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα των επιστημόνων σχετικά με την «επόμενη μέρα» των καταστροφών, ιδίως στη βόρεια Εύβοια, την Αττική (Βαρυμπόμπη, Βίλια και Σούνιο) και την Πελοπόννησο (Ηλεία, Λακωνία, Αρκαδία), όπου κάηκαν και οι μεγαλύτερες εκτάσεις. «Οι πυρκαγιές αναμένεται να επηρεάσουν σε διαφορετικό βαθμό (ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και την ένταση του γεγονότος) τις υδρο-γεωμορφολογικές διαδικασίες στις καμένες περιοχές. Θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της διάβρωσης και των ρυθμών μεταφοράς φερτών υλικών, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση της συχνότητας των πλημμυρών, της μεταφοράς υλικών και των κατολισθήσεων, για μια περίοδο που δεν μπορεί να εκτιμηθεί σαφώς, αλλά κυμαίνεται από 2 έως 15 χρόνια», αναφέρει η ομάδα.
Συγκεκριμένα:
– Στη βόρεια Εύβοια, το μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων. Επομένως κρίνεται ως επιτακτική μια πολυπαραμετρική διερεύνηση του φαινομένου, με σκοπό τον μετριασμό των πιθανών επιπτώσεων.
– Στη βόρεια Αττική, οι περιοχές που είναι πιο ευαίσθητες στο ενδεχόμενο κατολισθήσεων βρίσκονται στο βόρειο κομμάτι της πληγείσας περιοχής και ειδικά βόρεια της περιοχής της Αγίας Τριάδας και στη δυτική πλευρά της πυρόπληκτης ζώνης, κατά μήκος της Πάρνηθας.
– Στα Βίλια, το μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας περιοχής θεωρείται ότι έχει από μέσο έως υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ στη Λαυρεωτική το βόρειο τμήμα της πληγείσας ζώνης.– Στην Αιγιάλεια, ο κίνδυνος κατολισθήσεων είναι χαμηλός στις περιοχές των Πεύκων και του Λαμπιρίου και υψηλότερος στη δυτική πλευρά της πληγείσας περιοχής, όπου το ανάγλυφο είναι απότομο και υπάρχουν ενεργά ρήγματα.
– Στη Λακωνία, τέλος, το πρόβλημα εστιάζεται στο δυτικό κομμάτι της πυρόπληκτης περιοχής, στην περιοχή νότια του Ταϋγέτου.
Η αποτίμηση των πυρκαγιών έγινε από μεγάλη ομάδα επιστημόνων, υπό τους καθηγητές Ευθύμιο Λέκκα, Νικόλαο Βούλγαρη και Στέλιο Λοΐζο.
Τα καμένα μπορεί να καταλήξουν στο Αιγαίο
Στην πυρόπληκτη περιοχή της βόρειας Εύβοιας υψηλός είναι και ο κίνδυνος πλημμυρών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στις περιοχές ανατολικά της Ιστιαίας, στα Βασιλικά, ανατολικά και δυτικά του Μαντουδίου και στην περιοχή της Λίμνης. Το χαρακτηριστικό των πιο ευαίσθητων σε πλημμύρες περιοχών είναι οι απότομες κλίσεις και οι μικρές πλημμυρικές ζώνες κοντά στην ακτογραμμή. Μάλιστα επισημαίνεται ο κίνδυνος ρύπανσης της θάλασσας από τη μεταφορά καμένης βλάστησης και άλλων αντικειμένων τόσο στον βόρειο Ευβοϊκό όσο και στο Αιγαίο, καθώς και ο κίνδυνος να επηρεαστούν οι θαλάσσιες μεταφορές από κορμούς και άλλα ογκώδη αντικείμενα που θα παρασυρθούν στη θάλασσα.
Υψηλό κίνδυνο πλημμύρας εντοπίζουν οι επιστήμονες και στις περιοχές που κάηκαν στην Κεντρική Ρόδο. Ιδιαίτερο πρόβλημα αναμένεται να έχει η ευρύτερη περιοχή του χωριού Θεολόγος, που παρουσιάζει πλούσιο ιστορικό ανάλογων γεγονότων τα τελευταία χρόνια. Τέλος, στην Αττική εκτιμάται ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις λεκάνες του Κηφισού και της λίμνης Μαραθώνα. Ειδικά για τον Κηφισό επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας του σημείου όπου το ποτάμι μετατρέπεται σε κλειστό αγωγό, καθώς η φραγή του από μεταφερόμενα υλικά μπορεί να οδηγήσει στην πλημμύρα της συγκεκριμένης περιοχής. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές.