Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα έκανε νέα έκκληση για να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη
Με τον βαθμό ανοσίας έναντι της Covid-19 που θα επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, συνέδεσε το τέλος της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ότι «ειδικά αντιικά φάρμακα που κάνουν καλά κάθε ασθενή, δεν έχουμε. Η μεγάλη μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός».
Η κ. Γκάγκα ήταν η βασική εισηγήτρια σε εκδήλωση με θέμα «Πρωτόκολλα πρόληψης και διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με Covid-19» για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου του μοριοδοτούμενου εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει καταρτίσει για την περίοδο 2021-22 η επιστημονική επιτροπή του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center».
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κατέστησε σαφές ότι δεν σχεδιάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθολικά, σε όλο τον πληθυσμό. «Είναι ένα μέτρο που δεν έχει λάβει καμία χώρα του κόσμου», τόνισε.
Αναφερόμενη στα RΝΑ εμβόλια, η κ. Γκάγκα σημείωσε: «Όλη αυτή η παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από το RΝΑ και πως θα αγγίξει το γενετικό μας υλικό, είναι τελείως αβάσιμη. Αντίθετα, είσοδος όλου του γενετικού υλικού του ιού είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη φυσική μόλυνση στις ιώσεις: Όλοι οι ιοί μεταφράζονται και πολλαπλασιάζονται μέσα στα κύτταρα μας, δεν έχουν δικό τους σύστημα για αναπαραγωγή, άρα, στη φυσική λοίμωξη υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση και όμως αλλαγές στα κύτταρά μας δεν έχουμε.
Η τεχνολογία RΝΑ μας προστατεύει, είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της επιστήμης και ας θυμηθούμε ότι τα πρώτα RΝΑ εμβόλια ξεκίνησαν 30 χρόνια πριν. Είναι μια τεχνολογία που την είχαμε, δεν είναι καινούργια, και είναι πολύ σημαντικό που την έχουμε».
Για τη μίξη των εμβολίων
Σχετικά με την μίξη των εμβολίων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «η αναμνηστική δόση δεν είναι απαραίτητο να γίνει με το ίδιο εμβόλιο. Όπως και για τον τέτανο ή τη γρίπη, όπου δεν λειτουργεί δεσμευτικά το εμβόλιο που έγινε την προηγούμενη φορά ή την προηγούμενη χρονιά, έτσι και για τον Covid-19 δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο εμβόλιο».
Προλογίζοντας την εισήγηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» Θέμος Χαραμής, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το νοσοκομείο στα προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, καθώς και τη στήριξη που προσέφερε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την κάλυψη του προγράμματος εφημεριών στην κορύφωση της πανδημίας.
Τον συντονισμό του δεύτερου κύκλου του ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, το οποίο μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) συνολικά με 68 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits), είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος.