Κυριακή 26.05.2024
More

  23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

  Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024, η οποία κάθε χρόνο γιορτάζεται την ίδια ημέρα.

  Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, αφού αυτή την ημέρα έφυγαν από τη ζωή δύο σπουδαίοι συγγραφείς. Συγκεκριμένα, ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ έφυγαν από τη ζωή στις 23 Απριλίου του 1616.

  Με αφορμή το συμπτωματικό γεγονός του θανάτου δύο συγγραφέων που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια λογοτεχνία, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και των Πνευματικών Δικαιωμάτων.

  Η αρχική ιδέα και η καθιέρωσή της

  Η αρχική ιδέα για τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου ανήκει στον Ισπανό συγγραφέα Vicente Clavel Andrés. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να τιμήσουμε το Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ο οποίος θεωρείται ως ο πρώτος συγγραφέας που έγραψε μυθιστόρημα (Δον Κιχώτης).

  Έτσι, πρότεινε να θεσπιστεί η συγκεκριμένη ημέρα στις 7 Οκτωβρίου, ημέρα γέννησης του συγγραφέα, ή στις 23 Απριλίου, ημέρα θανάτου του. Τελικά, η UNESCO θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων το 1995, καθώς πρόκειται για κοινή ημέρα κατά την οποία έφυγαν από τη ζωή δύο σημαντικοί συγγραφείς: ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, και ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

  Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ο Θερβάντες με τον Σαίξπηρ έφυγαν από τη ζωή την ίδια ημερομηνία, δεν έφυγαν από τη ζωή την ίδια ημέρα. Πώς συνέβη αυτό το χρονικό παράδοξο; Το 1616, που πέθαναν και οι δύο, στην Ισπανία χρησιμοποιούσαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ στην Αγγλία χρησιμοποιούσαν το Ιουλιανό ημερολόγιο. Έτσι, στην πραγματικότητα ο Σαίξπηρ πέθανε 10 ημέρες μετά το Θερβάντες. Έτσι, στο Γρηγοριανό ημερολόγιο που αργότερα υιοθετήθηκε στο Δυτικό Κόσμο πέθανε στην πραγματικότητα στις 3 Μαΐου 1616.

  Πηγή: neolaia.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ