Κυριακή 26.03.2023
More

  Ίμια: 27 χρόνια μετά – Όσα έγιναν 5 ώρες πριν την τραγωδία

  Σήμερα συμπληρώνονται 27 χρόνια από τα γεγονότα των Ιμίων και την τραγωδία με την πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού και το θάνατο των τριών Ελλήνων αξιωματικών.

  Οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

  Εκείνη την ημέρα στις βραχονησίδες Ιμια Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν τόσο κοντά -όσο ποτέ στη σύγχρονη ιστορία- σε μία πολεμική σύρραξη. Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου η κρίση των Ιμίων είχε φτάσει στο «κόκκινο». Οι ώρες ήταν δραματικές και με την τραγωδία της πτώσης του ελληνικού ελικοπτέρου έγινε λίγο πριν από τις 5 το πρωί.

  Οι κρίσιμες 5 ώρες πριν την πτώση του ελικοπτέρου

  • 00:00: Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
  • 01:40: Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
  • 04:30: Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Στην περιοχή επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.
  • 04:50: Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.
  • Αργότερα ανασύρθηκαν νεκροί και οι τρεις αξιωματικοί, μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου. Ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Αργότερα το επίσημο πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου ανέφερε πως κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.
  • 06:00: Οι Αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ λένε και στις δύο πλευρές «No ships, no troops, no flags», ουσιαστικά διαμηνύουν στη διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante.
  • Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.

  Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του ΠΝ που εντοπίστηκαν στη θάλασσα, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στην Κάλυμνο.

  Το ιστορικό σήμα από τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού τη νύχτα των Ιμίων

  Ενα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είχε στείλει τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Ιωάννης Στάγκας ΠΝ.

  Είχε κρίνει σκόπιμο να στείλει αυτό το σήμα προς όλες τις μονάδες του Στόλου που βρίσκονταν στο Αιγαίο και γύρω από την περιοχή που είχε ξεσπάσει η αναταραχή.

  Το σήμα προς όλες τις μονάδες του Στόλου είχε ως εξής:

  «Ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996. Ώρα 2.04 το πρωί.

  Έγραφε στο σήμα του ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Στάγκας ΠΝ:

  «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδόξου ιστορίας του ΠΝ.

  Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ