Κυριακή 31.05.2020
More

  Ίντιρα Γκάντι

  Μαχητική αλλά και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα η Ίντιρα Πριγιανταρσίνι Γκάντι υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας -και η μοναδική μέχρι σήμερα- που ανέτρεψε τις συμβάσεις και τις προκαταλήψεις μέσα σε μια απόλυτα πατριαρχική κοινωνία.

  Διετέλεσε πρωθυπουργός για 15 χρόνια, από το 1966 έως το 1977 και από το 1980 έως τη δολοφονία της το 1984. Πολλοί την αποκαλούσαν «δαίμονα», αλλά την ονόμαζαν «Σιδηρά κυρία», συχνά την επέκριναν για τις απολυταρχικές της τάσεις, όμως κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε τις ικανότητες και το δυναμισμό της.

  Η Ίντιρα Γκάντι γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1917 και καταγόταν από μεγάλο πολιτικό τζάκι, όμως δεν ήταν η κόρη του Μαχάτμα Γκάντι, όπως πολλοί νομίζουν. Μέχρι και ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν, έκανε το ίδιο ακριβώς λάθος, σχολιάζοντας το κλασικό βιογραφικό φιλμ «Γκάντι». «Θαυμάσια ταινία. Ήταν μεγάλος άντρας. Όπως ακριβώς και η κόρη του», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας πικρόχολα σχόλια για την ελλιπή του ενημέρωση.

  U.S. President Harry Truman shakes hands with Indian Prime Minister Jawaharlal Nehru at the Washington National Airport in Washington, D.C. on Oct. 11, 1949. Nehru, on a good-will visit, flew from London in the President’s personal plane. Accompanying Nehru is his daughter, Indira Gandhi. Next to Truman is Nehru’s sister and India’s ambassador to the U.S., Vijaya Lakshmi Pandit. The man at left is not identified. (AP Photo)

  Πατέρας της λοιπόν ήταν ο Τζαβαρχαλάλ Νεχρού, πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας και συναγωνιστής του Γκάντι στον αγώνα της ανεξαρτησίας, που της άσκησε μεγάλη επιρροή και διαμόρφωσε τις πολιτικές της ιδέες. Η ίδια από μικρή έζησε τη μάχη για την ανεξαρτητοποίηση από τη βρετανική κυριαρχία και επειδή είχε χάσει νωρίς τη μητέρα της είχε αποκτήσει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα της, που έγινε μέντοράς της. Το 1934 γράφεται στο πανεπιστήμιο της Ινδίας, το οποίο όμως εγκατέλειψε για την Οξφόρδη.

  Τα χρόνια των σπουδών της στην Αγγλία συμμετέχει στους αγώνες για ανεξαρτησία της χώρας της, ενώ παράλληλα στηρίζει και την επανάσταση στην Ισπανία. Δεν κατάφερε να αποφοιτήσει ποτέ από το πανεπιστήμιο λόγω των πολλών προβλημάτων υγείας που είχε αλλά και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που την αναγκάζει να επιστρέψει στην πατρίδα της. Αργότερα όμως η Οξφόρδη τιμητικά τής απένειμε πτυχίο σπουδών.

  Indira Gandhi walks through her garden at home in India in 1960. A skilled politician, the 48-year-old widow was elected prime minister of India on Jan. 19, 1966, to lead her poor, overpopulated country on a democratic course. A dominant force on the Asian political scene, she was the only child of India’s first prime minister, Jarwaharlal Nehru. Prime Minister Indira Gandhi was assassinated on Oct. 31, 1984 by two of her Sikh bodyguards because of the slaughter of religious separatists at the Golden Temple at Amritsar, a Sikh shrine. Her son, Rajiv Gandhi, was then sworn in as India’s prime minister. (AP Photo)

  Εκείνα τα χρόνια γνωρίζει και ερωτεύεται τον Φερόζ Γκάντι, με τον οποίο παντρεύτηκε, αν και ο πατέρας της διαφωνούσε με την επιλογή της και αποκτά μαζί του δύο παιδιά, τον Ρατζίβ και τον Σαντζάι. Όμως ο Φερόζ θα το σκάσει με μια νεαρή μουσουλμάνα και η Ίντιρα πληγωμένη αποφασίζει να αφιερωθεί στην οικογένειά της, ενώ ταυτόχρονα γίνεται το δεξί χέρι του πατέρα της.

  When Prime Minister Indira Gandhi of India returns to New Delhi after traveling, her two son, Rajiv, center, aged 25 and Sanjay, aged 22, are often waiting at the airport to greet her on Oct. 22, 1969. Rajiv is a pilot with Indian Airlines, and Sanjay is designing a low-cost automobile. (AP Photo/S)

  Το 1959 θα εκλεγεί στην τιμητική θέση της προέδρου της παράταξης και όταν ο Νεχρού πεθαίνει το 1964, ο νέος πρωθυπουργός, Μπαχαντούρ Σάστρι, θα τη διορίσει υπουργό Πληροφοριών και Ραδιοφωνίας. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ο Σάστρι βρίσκει αιφνίδιο θάνατο και η Γκάντι κατόπιν πιέσεων των στελεχών του Κόμματος του Κογκρέσου, αναλαμβάνει την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

  Jawaharlal Nehru, Prime Minister of India, and his daughter, Mrs. Indira Gandhi, pose with Vice-President and Pat Nixon on the steps of the White House during Nehru’s state visit to the U.S., Dec. 18, 1956. (AP Photo)

  Συχνά είχε κατηγορηθεί ως εξουσιομανής, από τους αντιπάλους της, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι προέβη σε μια σειρά σημαντικών κινήσεων για την ανάπτυξη της Ινδίας. Καταρχάς συνέχισε το πρόγραμμα εκβιομηχάνισης του Νεχρού και εθνικοποίησε αρκετές μεγάλες τράπεζες. Στη συνέχεια πρωτοστατεί σε μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας και του αναλφαβητισμού, και ειδικά στον αγροτικό τομέα επιτυγχάνει την «Πράσινη Επανάσταση», μεταμορφώνοντας την Ινδία σε υπολογίσιμη δύναμη στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

  Έρχεται σε ρήξη με τον Νίξον και συνάπτει διπλωματικές συμμαχίες με τη ΕΣΣΔ, πετυχαίνοντας την οικονομική ανεξαρτητοποίηση της χώρας, γεγονός που βρίσκει ανταπόκριση, αφού το 1971 κερδίζει τις εκλογές, με μια σαρωτική νίκη. Η καμπάνια της βασίζεται στο διάσημο μότο «Garibi Hatao» («Εξάλειψη της Φτώχειας»), που περιελάμβανε κρατικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων για τις υποβαθμισμένες περιοχές και τους απόρους. Αργότερα βέβαια αποδείχτηκε ότι μόλις το 4% των χρημάτων διατέθηκε τελικά γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για την προεκλογική της εκστρατεία, πράγμα που η ίδια πλήρωσε πολύ ακριβά.

  Queen Elizabeth II talks to Indian Prime Minister Indira Gandhi at Buckingham Palace, London on Jan Jan. 7, 1969, at a reception for the Ministers attending the Commonwealth Prime Ministers Conference. (AP Photo)

  Τον Ιούνιο του 1975, το Ανώτατο Δικαστήριο του Αλαχαμπάντ καταδικάζει το κόμμα της κυβέρνησης για εκλογική απάτη, καθαιρώντας έτσι τη Γκάντι από τη βουλευτική της έδρα, και επομένως την πρωθυπουργία, και απαγορεύοντάς της να κατέβει σε εκλογές για τα επόμενα 6 χρόνια.

  India’s Prime Minister Jawaharlal Nehru and his daughter, Indira Gandhi, arrive with U.S. President John F. Kennedy and First Lady Jacqueline Kennedy to a private dinner at the White House in Washington, D.C. on Nov. 7, 1961. (AP Photo)

  Εκείνη όμως δεν αποδέχεται τη μοίρα της και κηρύσσει την Ινδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που της παρέχει το Σύνταγμα, και αναλαμβάνει έκτακτες εξουσίες, καταργώντας ουσιαστικά τη δημοκρατία και τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες. Στους μήνες που ακολούθησαν, οι απολυταρχικές μέθοδοι δημιούργησαν διχασμό. Καταδιώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κηρύσσει παράνομα σχεδόν όλα τα κόμματα, στερεί ακόμα και την ηλεκτροδότηση από εφημερίδες που τη μάχονται και παίρνει μια σειρά από εξωφρενικά αντιλαϊκά μέτρα, όπως η υποχρεωτική στείρωση μέρους του πληθυσμού και η κατεδάφιση ολόκληρων παραγκουπόλεων. Τέλος, πραγματοποιεί σημαντικές και προφανώς παράνομες τροποποιήσεις στους νόμους και στο Σύνταγμα, για να προστατευτεί από μελλοντικές διώξεις εις βάρος της.

  India’s Prime Minister Jawaharlal Nehru and his daughter, Indira Gandhi, arrive with U.S. President John F. Kennedy and First Lady Jacqueline Kennedy to a private dinner at the White House in Washington, D.C. on Nov. 7, 1961. (AP Photo)

  Μετά από τρεις διαδοχικές περιόδους έκτακτης ανάγκης, η Ίντιρα Γκάντι κάνει κακή εκτίμηση της δημοτικότητάς της και το 1977 προκηρύσσει εκλογές, στις οποίες θα ηττηθεί κατά κράτος από τον συνασπισμό Τζανάτα, που θέτει το δίλημμα «δημοκρατία ή δικτατορία». Η νέα κυβέρνηση τη συλλαμβάνει και τη φυλακίζει, αποκαλώντας την υποτιμητικά «γυναίκα». Όμως η Γκάντι μετά από την αποφυλάκισή της κάνει μια κίνηση ματ, ζητώντας στην ουσία συγνώμη για τα λάθη που έκανε κι έτσι κέρδισε και πάλι τη συμπάθεια του λαού.

  Καταφέρνει έτσι και πάλι να βρεθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, όμως για ακόμα μια φορά οι απολυταρχικές της τακτικές και η σκληρότητά της θα αποβούν μοιραίες.

  Cuban Premier Fidel Castro is met at Delhi Airport by Indian Prime Minister Indira Gandhi, Sept. 11, 1973, as he makes an overnight stay in Delhi on his way from Algiers to Hanoi. (AP Photo)

  Η τελευταία περίοδος της πρωθυπουργίας της σημαδεύτηκε από τη διαμάχη ινδουιστών και σιχ. Τον Ιούνιο του 1984 διέταξε τη στρατιωτική ανακατάληψη του ιερού χώρου που κατείχαν οι σιχ, φοβούμενη ότι το μουσουλμανικό Πακιστάν θα τους βοηθήσει. Η επιχείρηση αυτή που είχε το όνομα «Γαλάζιο Αστέρι» και κατέληξε αιματηρή για μεγάλο αριθμό πιστών εξόργισε τους δύο σωματοφύλακες της Ίντιρα Γκάντι, που τη δολοφόνησαν στις 31 Οκτωβρίου 1984.

  Visiting Tezpur, India, Nov. 30, 1962 future prime minister Indira Gandhi reassures residents who had stayed in their homes despite a mass evacuation in the face of advancing Chinese troops. The only child of India’s first prime minister, Jawaharlal Nehru, Gandhi was elected prime minister in 1966, becoming a major force in Asian politics. She was assassinated in 1984 by Sikh extremists among her bodyguards. (AP Photo/Dennis Lee Royle)

  Πάντως η ίδια είχε δηλώσει προφητικά πως όταν πεθάνει «κάθε σταγόνα από το αίμα μου θα δυναμώσει το έθνος», πράγμα που συνέβη, με την ίδια να αποτελεί πλέον σύμβολο του φεμινισμού στην Ινδία.

  Το 1999 ψηφίστηκε σε δημοσκόπηση του BBC ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, η Μαρία Κιουρί και η Μητέρα Τερέζα.

  Sourcebovary.gr
  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Από το Τμήμα Μετάφρασης στο Τμήμα Λογιστικής!

  Θέματα φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ηγουμενίτσα) ρυθμίζει το άρθρο 102 του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που κατατέθηκε στη Βουλή

  Φειδωλός και συγκρατημένος ο Γ.Γ. Τουρισμού Κ. Λούλης

  Σύσκεψη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία...

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων του Σαββατοκύριακου.

  Αυστηροποίηση των ποινών για τους κανόνες ΠΟΠ

  Η αυστηροποίηση των ποινών για όσους παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων ΠΟΠ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο

  Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

  Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.