Παρασκευή 14.06.2024
More

  Αφιέρωμα στη συντήρηση των μνημείων της Άρτας

  Αφιερωμένη στο σημαντικό έργο της συντήρησης, της διάσωσης και ανάδειξης του ζωγραφικού διακόσμου, των τοιχογραφιών και φορητών εικόνων σε μνημεία της Άρτας, είναι η περιοδική έκθεση που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Κάστρο της Άρτας από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.

  Ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης είναι «Απαλείφοντας τη φθορά του χρόνου. Η συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου των βυζαντινών μνημείων της Άρτας» και αποτελεί το προϊόν της έμπνευσης της Επιτίμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Βαρβάρας Παπαδοπούλου που επιμελήθηκε την έκθεση. Άλλωστε επί της δικής της θητείας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ως προϊσταμένη, προώθησε τις διαδικασίες για την συστηματική συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών και των φορητών εικόνων σε εμβληματικά μνημεία της Βυζαντινής Άρτας, όπως οι ναοί Παναγίας Βλαχέρνας, Κάτω Παναγιάς, Αγίας Θεοδώρας, Αγίου Δημητρίου Κατσούρη, Αγίου Νικολάου Ροδιάς, Γενεσίου της Θεοτόκου (Κόκκινη Εκκλησιά) Βουργαρελίου και Παναγίας Μεγαλόχαρης.

  Για τη σημαντική συνεισφορά της κας Παπαδοπούλου και γενικότερα για τη σημασία της υλοποίησης των συγκεκριμένων εργασιών μίλησαν στο κοινό η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεοδώρα Κοντογιάννη και οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Άρτης κ.κ Καλλίνικος και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ Χρυσόστομος αντίστοιχα.

  Την κεντρική ομιλία στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της έκθεσης πραγματοποίησε η κα Παπαδοπούλου που εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο των εργαζομένων της Εφορείας που ανταποκρίθηκε σε μία τεράστια πρόκληση και συμμετείχε ενεργά στη συντήρηση του μοναδικού αυτού πλούτου, όπως και τους τοπικούς φορείς που ο καθένας βοήθησε από τη δική του πλευρά ώστε το έργο αυτό να υλοποιηθεί και να αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ορατά στο ευρύ κοινό.

  «Η συντήρηση των τοιχογραφιών και των εικόνων άλλαξαν την εικόνα για τα μνημεία της Άρτας.

  Υπήρξαν τοιχογραφίες και εικόνες που καλύπτονταν από ένα διπλό στρώμα ρύπων και αιθάλης που καθαρίστηκαν, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν στην πραγματική τους μορφή, αναδεικνύοντας και τις ίδιες όπως όμως και τον διάκοσμο του μνημείου στον οποίο βρίσκονται», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Παπαδοπούλου.

  Η περιοδική έκθεση θα φιλοξενείται στο Κάστρο της Άρτας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Κάστρου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ