Κυριακή 22.05.2022
More

  Άρωμα πολιτισμού και το δύσκολο, φετινό καλοκαίρι

  Πολιτισμό και το φετινό καλοκαίρι υπόσχεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων, ώστε να μην λείψει το άρωμα όχι μόνο το καλλιτεχνικό από το κοινό, αλλά και της συμμετοχής σε μία δημόσια δράση, μετά από μία μεγάλη περίοδο εγκλεισμού και περιορισμών.

  Το πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεων παρουσίασε χτες η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Ελένη Ακονίδου, η οποία τόνισε: «Οι τελευταίοι μήνες ήταν μια σκληρή δοκιμασία για όλους μας. Προσπαθήσαμε σε όλο αυτό το διάστημα να είμαστε δημιουργικοί χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα εκ των πραγμάτων εναλλακτικό για ένα έγκλειστο κοινό. Το πρόγραμμα αυτό θεωρώ ότι λειτούργησε ικανοποιητικά και μας έδωσε ακόμη περισσότερες ιδέες για παράλληλες εκδηλώσεις μέσω διαδικτύου, όταν καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή όμως. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αίσθηση της συλλογικής θέασης ενός έργου τέχνης, μιας παράστασης , μιας συναυλίας ζωντανά».

  Η κ. Ακονίδου τόνισε επίσης τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν φέτος μιλώντας για το πρόγραμμα ως «μια μόνο εκδοχή της κανονικότητας στην οποία ελπίζουμε να επιστρέψουμε πολύ σύντομα».

  «Το πρόγραμμα δεν είναι αυτό που σχεδιάζαμε πριν την έξαρση της πανδημίας αλλά είναι αρκετά πλούσιο και ποιοτικό ώστε να μη λειτουργεί ως φτωχός συγγενής του τι θα μπορούσε να ήταν.

  Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω ότι όλα τα μέτρα που συνιστώνται από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς θα τηρηθούν αυστηρότατα. Οι αποστάσεις στις εκδηλώσεις μας θα είναι οι προβλεπόμενες, θα υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες, οι καρέκλες θα απολυμαίνονται πριν και μετά από κάθε χρήση, όπως και οι τουαλέτες, και γενικά θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε το κοινό και να αισθάνεται αλλά και να είναι ασφαλές» ανέφερε για τα μέτρα που θα ληφθούν.

  Οι εκδηλώσεις

  Στη συνέχεια η κ. Ακονίδου παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα και τους σταθμούς τους μέσα στο καλοκαίρι:

  Το Castle Rock Festival, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί φέτος όπως σας είχαμε υποσχεθεί, αλλά ο Γιώργος Γάκης ετοίμασε ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό ροκ πρόγραμμα σε μικρότερη κλίμακα με το ίδιο πάθος, αλλά  και με τη δημιουργική διάθεση να δούμε την πόλη και τους συναυλιακούς χώρους με διαφορετικό μάτι.

  Επίσης, επιστρέφει το θερινό σινεμά στην πόλη με μια σειρά προβολών κινηματογραφικών ταινιών στην αυλή του Πολιτιστικού Πολυχώρου “Δημήτρης Χατζής”, εκεί που παλαιότερα ξεκίνησε το ταξίδι του αυτός ο επιτυχημένος θεσμός και εκεί που συνεχίζεται με τα ιδιαίτερα δραστήρια κινηματογραφικά προγράμματα που σας παρουσιάσαμε καθόλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα στην εσωτερική μας αίθουσα.

  Παράλληλα, οι Ορχήστρες του Δήμου και του Δημοτικού Ωδείου, η Συμφωνική Ορχήστρα, η Φιλαρμονική, τα μικρά μουσικά Σύνολα του Ωδείου που όλο αυτόν τον καιρό δεν σταμάτησαν το σημαντικότατο έργο τους, εργαζόμενοι και διαδικτυακά, θα παρουσιάσουν διαφορετικά προγράμματα πάντα στο υψηλό επίπεδο που μας έχουν συνηθίσει.

  Η Λαϊκή Ορχήστρα του Δήμου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη χειμερινή εκδήλωση θα περιοδεύσει στις τοπικές κοινότητες αλλά και μέσα στην πόλη καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

  Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και δύο μουσικά διήμερα στις πανσελήνους του Ιουλίου και του Αυγούστου με τραγούδια από την ελληνική και παγκόσμια δισκογραφία και καλλιτέχνες όπως ο Βασιλης Γισδάκης και ο Μανόλης Γεωργοστάθης, η Ιωάννα Φόρτη, η Δέσποινα Στεφανίδου καθώς και το δικό μας σύνολο με την Ειρήνη Δόβα, τον Αχιλλέα Φρέστα, την Γεωργία Αναστάση, τον Ελευθέριο Καραγιάννη και την συμμετοχή της Μαρίας Στρατσάνη και του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.

  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα τη γνωστή σε όλους μας και ιδιαίτερα αγαπημένη στο γιαννιώτικο κοινό Καλλιόπη Βέττα σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Λόρκα και το συγκρότημα Κάγια Σεκρέτα με μουσική και χορό φλαμένκο.

  Παράλληλα, υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς συνεργάτες μας, το “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” το οποίο θα παρουσιάσει την παράσταση «Ριχάρδος Β ́-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» σε σκηνοθεσία Μαρλένε Καμίνσκυ και το δικό μας Τάσο Νούσια στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τον Γιαννιώτη ηθοποιό που δεν ξεχνά ποτέ και πάντα τιμά τον τόπο του.

  Επιπλέον θα υποδεχθούμε άλλη μια σημαντική προσωπικότητα του θεάτρου και του κινηματογράφου σε μια ιδιαίτερη παράσταση καθώς ο Δήμος Αβδελιώδης θα μας παρουσιάσει τις «Ικέτιδες».

  «Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε παραστάσεις κουκλοθέατρου για τους μικρούς μας φίλους καθώς και παραστάσεις στις τοπικές κοινότητες από αξιόλογους θεατρικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής τότε αντιλαμβάνεστε ότι το θερινό μας πρόγραμμα κάνει μια προσπάθεια – εν μέσω δύσκολων συνθηκών – να ανοιχτεί σε όλο και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού και να απαλύνει όσο μπορεί τις πληγές του προηγούμενου τριμήνου. Οι Τέχνες, και το καταλάβαμε πολύ καλά αυτό τους τελευταίους μήνες, δεν είναι μια περιττή απόλαυση ούτε πολυτέλεια. Το Πνευματικό Κέντρο είναι εδώ για να επιτελέσει το σημαντικό κοινωνικό του ρόλο και να βοηθήσει ώστε να ανέβει η καταρρακωμένη ψυχολογία μας. Με σύνεση και προσοχή θα περάσουμε και αυτό το εμπόδιο».

  21 και 22 Ιουλίου, Ροκ Ιωάννινα

  Οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων, ημερομηνίες, ώρες και συντελεστές θα γίνουν γνωστές το αμέσως επόμενο διάστημα. Δημοσιοποιήθηκε όμως η αφίσα για το ροκ αφιέρωμα Ioannina Rock City το οποίο με την επιμέλεια του Γιώργου Γάκη θα εξελιχθεί στις 21 και 22 Ιουλίου και θα περιέχει κινητή μουσική σκηνή, drive in concert με τον Ronie Romero και rockarolla σαν προάγγελος του Castle Rock που πάει για του χρόνου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ