Σάββατο 03.06.2023
More

  «Χορεύουμε και τραγουδάμε για την Εθνική Παλιγγενεσία»

  Στο κανάλι του Πνευματικού Κέντρου στο YouTube

  Συνεχίζοντας τις προγραμματισμένες δια ζώσης και ψηφιακές εκδηλώσεις- παρουσίες, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει, στο κανάλι του Πνευματικού Κέντρου στο YouTube, την Παρασκευή 26 Μαρτίου στις 5 μ.μ., αποσπάσματα από την εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Τμήμα, την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009.

  25 χρόνια παρουσίας στο πολιτιστικό  γίγνεσθαι συμπλήρωνε το 2009 το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου. Η εκδήλωση είχε τίτλο: «ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ» και συμμετείχαν και άλλοι σύλλογοι και φορείς πολιτισμού της Ηπείρου: ο Χορευτικός Σύλλογος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μετσόβου, ο Λαογραφικός και Χορευτικός Όμιλος Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Λούτσα», ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων Ιωαννίνων. Όλοι μαζί συναντήθηκαν στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου και τίμησαν από κοινού τον υπεράνθρωπο αγώνα των προγόνων τους για να ανακτήσουν το από εκατονταετίες στερημένο αγαθό και δικαίωμα, την Ελευθερία τους.

  Στις ιδιαιτερότητες της εκδήλωσης περιλαμβανόταν, η συμβολική εμφάνιση χορευτών που απετέλεσαν μέλη του «Τμήματος Εμφανίσεων» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του (1984- 1994).

  Το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης, δάσκαλοι χορού και εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής.

  Το υλικό που προβάλλεται προέρχεται από το αρχείο των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα και της εκπομπής πολιτισμού “Εν Χορώ”. Τους ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση του βίντεο στο Πνευματικό μας Κέντρο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ