Παρασκευή 27.01.2023
More

  Ξεκίνημα με την ταινία «Οι εραστές της γέφυρας»

  Νέο αφιέρωμα από την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου

  Το νέο αφιέρωμα από την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου (Κ.Ο.Π.Ι) για το χειμερινό εξάμηνο έχει τον τίτλο «Όσοι από έρωτα εκπέσανε» και ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου περιλαμβάνοντας επτά ταινίες, μία ανά εβδομάδα.

  Στο κάλεσμα στο αφιέρωμα, αναφέρεται:

  «Ο έρωτας είναι τρόπος ζωής. Εμείς οι άνθρωποι, με το κορμί και την ψυχή, διψάμε για να συσχετιστούμε με τον άλλον. Γιατί αυτή η σχέση δε δίνει μόνο νόημα και κίνητρο για να υπάρχουμε, αλλά και γιατί αποκαλύπτει πτυχές του κόσμου που μέχρι τότε δεν είχαμε αντιληφθεί. Κάθε τι που βλέπουμε, που αγγίζουμε ή που γευόμαστε μαζί με τον άλλον γεννιέται εκείνη τη στιγμή, είναι καινούριο και φαίνεται άφθαρτο. Οι καθημερινές ρουτίνες και τα πιο ασήμαντα λόγια γίνονται αναπάντεχα δώρα, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει ο άλλος. Η καθημερινότητα, πλέον, αντανακλά την αμοιβαιότητα της σχέσης. Χρόνος και χώρος δεν υπάρχουν. Όλα είναι μόνο παρόν, όσο ο άλλος είναι παρών. Και ο χώρος περιχαρακώνεται γύρω από το «μαζί». Όταν γεννιέται, λοιπόν, ο έρωτας, γεννιέται και η ζωή. Συνεπώς, δεν υπάρχουμε και επιπλέον αγαπάμε. Υπάρχουμε μόνο επειδή αγαπάμε, και στο μέτρο που αγαπάμε.

  Κάποτε, όμως, θα εμφανιστούν και τα εμπόδια. Μια αστοχία του άλλου, μια ανεπαρκής συμπεριφορά, μια ελλιπής ανταπόκριση στη δικιά μας δίψα και είμαστε τόσο έτοιμοι να διαλύσουμε όλο αυτό το θαύμα που περιγράψαμε πριν. Ίσως και ο έρωτας, τελικά, να είναι ένας τρόπος ζωής ανέφικτος για την ανθρώπινη φύση. Να είναι, άραγε, τέτοια η φύση του ανθρώπου που να μην ξέρει να μοιράζεται και να κοινωνεί; Να θέλει μονάχα να ορμάει, να ιδιοποιείται και να κατέχει τον άλλον; Ίσως, είμαστε καταδικασμένοι να γνωρίζουμε τον έρωτα στην απόσταση της αποτυχίας. Τον εκτιμάμε μόνο όταν έχουμε χάσει την πληρότητα της ζωής που αυτός προσφέρει.

  Ό,τι σκοτεινό και να προστάζει η φύση μας, εμείς δεν είμαστε εδώ για να την επιβεβαιώνουμε πάντα. Η προβληματική θα υπάρχει και θα μας βασανίζει μέχρι τέλους, αλλά είναι στη δύναμη του καθενός μας να καταφέρει τελικά να υπάρχει ερωτικά».

  Οι ταινίες θα προβληθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία) κάθε Τρίτη. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα είναι:

  – Τρίτη 25 Οκτωβρίου: Οι εραστές της γέφυρας – Leos Carax, 1991

  – Τρίτη 1 Νοεμβρίου: Παρένθεση – Τάκης Κανελλόπουλος, 1968

  –  Τρίτη 8 Νοεμβρίου: Ο εραστής της κομμώτριας – Patrice Lecont, 1990

  – Τρίτη 15 Νοεμβρίου: Natural Born Killers – Oliver Stone, 1994

  – Τρίτη 22 Νοεμβρίου: Ο φόβος τρώει τα σωθικά – Reiner Werner Fassbinder, 1974

  – Τρίτη 29 Νοεμβρίου: 3-Iron – Kim Ki-duk, 2004

  –  Τρίτη 6 Δεκεμβρίου: Η αυτοκρατορία των αισθήσεων – Nagisa Oshima, 1976.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ