Τετάρτη 01.05.2024
More

    Δύσκολες, αλλά αναγκαίες ιστορικές μνήμες

    Στο προσκήνιο φέρνει η έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών την ιστορία των χώρων κράτησης Ηπειρωτών από τις γερμανικές δυνάμεις στα υπόγεια της Ζωσιμαίας

    Στο προσκήνιο, ώστε να γίνει κτήμα της κοινωνίας των Ιωαννίνων και όχι μόνο, έρχεται για πρώτη φορά με τέτοιον τρόπο, ένας άγνωστος χώρος στην πλειονότητα των συμπολιτών ή για την ακρίβεια η χρήση του στο παρελθόν σε μία σκοτεινή περίοδο για την ελληνική κοινωνία και την ανθρώπινη ιστορία συνολικά.

    Τα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής, εκεί που στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο, κτιριακό οικοδόμημα γνωστού για τους μεγαλύτερους ως «Γυμνάσιο Αρρένων», λειτούργησαν ως χώρος κράτησης και βασανιστηρίων για χιλιάδες πολίτες που είχαν συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής στην ευρύτερη περιοχή.

    Έτσι, ο χώρος που μεγαλούργησαν οι ανθρωπιστικές και οι θετικές επιστήμες, ο χώρος στον οποίο δίδαξαν σπουδαίοι διδάσκαλοι και μαθήτευσαν άνθρωποι που άφησαν την προσωπική τους σφραγίδα στην πορεία των ετών σε διάφορους τομείς, μετατράπηκε για κάποια χρόνια την περίο0δο 1941-1944 σε τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες πολίτες που χαρακτηρίζονταν ως «αντάρτες», «κομμουνιστές», «ύποπτοι» χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες που φυλακίστηκαν χωρίς να περάσουν από δίκη και στην πορεία κάποιοι εξ αυτών εκτελέστηκαν.

    Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υλοποιεί από την Πέμπτη την έκθεση των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, με τίτλο «Στα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής. Ένας άγνωστος χώρος κράτησης στα κατοχικά Γιάννενα».

    Η έκθεση των μεταπτυχιακών φοιτητών όπως ανέφερε στην τελετή των εγκαινίων που έγιναν την Πέμπτη, η Εσθήρ Σολομών, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας «επιχειρεί να ρίξει φως σε άγνωστα και συχνά ανοίκεια γεγονότα που συνέβησαν στον οικείο χώρο του ιστορικού εκπαιδευτηρίου. Διερευνά τα μνημονικά ίχνη ενός δύσκολου και τραυματικού παρελθόντος που η πόλη των Ιωαννίνων σταδιακά λησμόνησε μέσα στη δίνη των περιπετειών της μετεμφυλιακής Ελλάδας». Την έκθεση συνθέτει φωτογραφικό και εποπτικό υλικό, αρχειακά τεκμήρια, μαρτυρίες κρατουμένων, προφορικές και γραπτές, και μία σειρά πρωτότυπων εικαστικών έργων που δημιουργήθηκαν από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς εικαστικούς φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών.

    Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε προς τους συντελεστές της έκθεσης και όλους εκείνους που βοήθησαν ο καθένας από τη δική του πλευρά, ο Ευάγγελος Γκόκας, Καθηγητής Ζωγραφικής και Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού Μηνάς Πασχόπουλος.

    Η έκθεση που γίνεται με την ευγενική υποστήριξη των ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου, 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων και Περιφέρεια Ηπείρου θα διαρκέσει ως τις 24 Ιανουαρίου

    Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 20/1 και Κυριακή 21/1: 11.00-19.00.

    Δευτέρα 22/1, Τρίτη 23/1, Τετάρτη 24/1: 17.00-21.00.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ