Πέμπτη 23.03.2023
More

  Εγκαινιάστηκε η έκθεση Δωρεάς του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα

  Ολοκληρώθηκαν  τα εγκαίνια της έκθεσης “Testimonia et Memorabilia: Η Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα”

  Την Παρασκευή, 6 Μαΐου, ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Testimonia et Memorabilia: Η Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα”. Στην έκθεση παρουσιάζονται 525 από τα 2.410 συνολικά αντικείμενα που δώρισε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ο επιφανής Ηπειρώτης ιατρός, Ανδρέας Μπούζας με καταγωγή από το Παλαιοχώρι Συρράκου.

  Την εκδήλωση προλόγισε η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στο μουσειολογικό σκεπτικό και τους στόχους της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της Δωρεάς, αρχαία και βυζαντινά. Στοιχεία για το ιστορικό απόκτησης της Δωρεάς, παρουσίασε η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ιουλία Κατσαδήμα.

  Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πανασιολογιώτατος πατέρας Θωμάς Ανδρέου, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης με αρμοδιότητα τα θέματα Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ, ο Δημήτριος Ροκάς, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Πριάβολος» (Παλαιοχώρι Συρράκου) και ο Ιπποκράτης Αλέξης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων.

  Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της Ευρυδίκης-Έρικας Μπούζα, κόρης του Ανδρέα Μπούζα, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων, τον βαθύ δεσμό του πατέρα της, αφενός με τη γενέθλια γη «από όπου ανέκαθεν αντλούσε τη δύναμη και την έμπνευσή του», αφετέρου με το έργο των Αδερφών Ζωσιμά και την Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, απόφοιτος της οποίας υπήρξε.

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση στην περιοδική έκθεση από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Υπατία Φάκλαρη, Αγγελική Πανάτση, και Δήμητρα Παπαϊωάννου, Αθηνά Ζωγάκη.

  Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

  Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

  Τηλ.: 265 100 1050, Fax: 265 100 1052

  Ώρες λειτουργίας:

  Δευτέρα- Κυριακή: 8.00- 20.00 .

  Τρίτη : Κλειστό

  Το ανωτέρω ωράριο θα ισχύσει από το 3 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου.

  Για τυχόν αλλαγές από αστάθμητους παράγοντες, το ανωτέρω ωράριο θα πρέπει να επιβεβαιώνεται.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ