Τετάρτη 03.06.2020
More

  Έκθεση με τους «Θρύλους» του Κωνσταντίνου Φάη

  Έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιαννιώτη εικαστικού Κωνσταντίνου Φάη με τίτλο “Θρύλοι”, έγινε από τις 24 έως τις 26 Ιανουαρίου στη Γλυφάδα, στην  αίθουσα Mueru, στο ξενοδοχείο Congo Palace.

  Θέμα της θρύλοι της αρχαίας ιστορίας και της μυθολογίας, πρόσωπα, πλάσματα φανταστικά αλλά και θρύλοι της παγκόσμιας σύγχρονης ναυτιλίας, πλοία εντυπωσιακά και αξιομνημόνευτα που διηγούνται την δική τους μοναδική ιστορία στους επισκέπτες μέσα από τριάντα μοναδικά έργα ζωγραφικής.

  Ο νέος, αυτοδίδακτος καλλιτέχνης παρουσίασε πολλά  πρωτοποριακά έργα, η δημιουργία των οποίων βασίζεται στο πάθος του για την  Τέχνη αλλά και την καταγραφή της Ιστορίας, στην διεξοδική μελέτη της ναυτιλίας, της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας στη μελέτη μελανόμορφων και ερυθρόμορφων αγγείων, προτομών, γλυπτών, επιτύμβιων στηλών και νομισμάτων που σώζονται μέχρι σήμερα.

  Σπουδαίοι στρατηλάτες, ήρωες, θεοί και μυθικά πλάσματα από τα χρονικά της Τροίας μέχρι και το τέλος της ελληνιστικής περιόδου,  ενσαρκώνονται μέσα από  προσωπογραφίες και συνθέσεις με μορφές επιβλητικές, πομπώδεις, με έντονη μυϊκή διάπλαση και αυστηρά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με δυναμική έκφραση, για να γοητεύσουν τους λάτρεις του Αρχαίου Κόσμου με τρόπο ιδιαίτερο και μοναδικό.

  Από την άλλη, πλοία μεγαλοπρεπή πολιτικά και πολεμικά του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα, από όλο τον κόσμο, γνωστά για τις τραγικές ιστορίες που τα συνοδεύουν ή για τα πρωτοποριακά  χαρακτηριστικά που εισήγαγαν στην εποχή τους, αποτυπώνονται σε σκηνές με ένταση σε θάλασσες φουρτουνιασμένες αλλά και σε στιγμές ηρεμίας στα γαλήνια νερά των ποταμών.

  Με υλικά τη σινική μελάνη και τα έγχρωμα μολύβια τα έργα γίνονται άλλοτε αυστηρά  άλλοτε ζωηρά, ανάλογα με την πηγή στην οποία βασίζονται ενώ ποικίλουν στην τεχνική και στις διαστάσεις, οι οποίες είναι από 3×4 εκ. μέχρι και 70×40 εκ.

  Μεταξύ άλλων στην έκθεση παραβρεθήκαν μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΑΕΜ (Εταιρεία Μελέτης

  Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας ), της

  οποίας ο πρόεδρος είναι ο Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Γεώργιος Λεκάκης, κοινωνιολόγος, συγγραφέας,

  δημοσιογράφος και μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης Κατοχικών Δανείων και Κλαπέντων Πολιτιστικών Θησαυρών.

  Ο Κ. Φάης

  Γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στην πόλη των Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε  σπουδές στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών, του Πολυτεχνείου του Μπάρι στην Ιταλία.  Το 2010 ξεκίνησε την διεξοδική μελέτη της αρχαιοελληνικής γραμματείας και συμπληρωματικά της ρωμαϊκής γραμματείας με σκοπό την απεικόνισή της μέσω της καλλιτεχνικής του ροπής. Καλλιεργώντας μόνος του το ταλέντο του στη ζωγραφική και την αγάπη του για την αρχαία ιστορία, χωρίς σπουδές σε κάποιο ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο και συνδυάζοντας αυτούς τους δυο τομείς, το 2017 έλαβε χώρα η πρώτη του έκθεση με τίτλο ‘Γένεσις στην αίθουσα ‘’Δημ. Χατζής’’ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.  Έκτοτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οργανώνει σε όλη την Ελλάδα εκθέσεις ζωγραφικής με όλα του τα έργα, που σχετίζονται με την αρχαιοελληνική γραμματεία, ενώ τα υλικά με τα οποία τα υλοποιεί είναι, κατά κύριο λόγο μολύβι και σινική μελάνη και κάποια με ξηρό παστέλ. Από τον Νοέμβριο του 2018, επεκτάθηκε θεματικά στην νεότερη ιστορία, και συγκεκριμένα στην παγκόσμια ιστορική Ναυτιλία.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ο Ι. Βιτάλης για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων

  Δήλωση του κ. Ιωάννη Βιτάλη Προέδρου Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Αντιπροέδρου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

  Με μικρές αλλαγές «πεζοδρόμηση» της παραλιμνίου ως το τέλος Ιουνίου

  Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα συνεχιστεί η «πεζοδρόμηση» στην παραλίμνια περιοχή, καθώς το μέτρο έχει αγκαλιαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

  Δωρεά υφασμάτινων μασκών από την Τράπεζα Ηπείρου στον ΟΚΠΑΠΑ

  Ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. παρέλαβε από τα γραφεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου υφασμάτινες μάσκες προστασίας για το προσωπικό των δομών του

  Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα γυμναστήρια – Τι ισχύει για κατασκηνώσεις και εστιατόρια

  Την άρση των μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

  Επί ποδός η Τροχαία με αυξημένα μέτρα για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

  Επί ποδός θα είναι η Τροχαία για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καθώς αναμένεται αυξημένη κίνηση εκδρομέων.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.